Блумбърг: Растежът в Източна Европа се забавя с влошаването на дълговата криза

A A+ A++ A

От Блумбърг / Бизнесуик ; превод: БГНЕС

Автор: Милда Сепутит

Растежът на източноевропейските икономики вероятно ще се забави през третото тримесечие, тъй като дълговата криза намали износа, основната движеща сила за растежа, и затрудни отпускането на заеми от банките.

Чешката и унгарската икономика постигнаха най-слаб растеж за година и половина, докато възстановяването на България може да спре след връщането към растеж преди една година. Производството на Словакия може да се понижи за второ поредно тримесечие в периода юли-септември, показват допитвания на Блумбърг до икономисти.

Воденото от износа възстановяване на Източна Европа е в опасност, тъй като задълбочаващата се криза в еврозоната засяга региона чрез търговията и банковите връзки. Рисковете от рецесия в еврозоната и слабото вътрешно търсене, което все още се възстановява от най-тежката си криза от две десетилетия, засилиха опасността от икономическа стагнация.

"Очакваме намаляване на растежа на Брутния вътрешен продукт (БВП) заради по-слабия износ и по-строгите условия за отпускане на заеми", заяви Рафаела Тенкони, икономист от "Мерил Линч" в Лондон. "За момента тези проблеми засягат най-вече Унгария", допълни тя.

Кредиторите, които субсидираха икономическия бум в Източна Европа преди кредитната криза през 2008 г., изпитват затруднения заради влошаването на качеството на заемите и забавянето на икономическия растеж. Регионът пострада най-тежко след срива на банка "Лемън Брадърс" преди три години и може да бъде изправена пред заплахата от нов рязък спад заради разпространението на проблемите в еврозоната.

Финансова стабилност

Финансовата стабилност в региона е заплашена, защото западноевропейските банки намалиха балансите си с 2,5 трилиона евро (3,4 трилиона долара), за да изпълнят изискванията за капитала си, съобщи анализатор от "Морган Стенли".

"Уникредит", "Ерсте Груп", "Райфайзенбанк" и "Сосиете Женерал" са четирите най-големи банки в бившата комунистическа част от Европа. И четирите не се вместиха в минималния праг от 9% рискови активи, определен от Европейския банков орган. Същевременно много от клоновете им в Източна Европа изискват огромно финансиране, защото имат по-малко депозити, отколкото заеми.

Растежът на чешката икономика достигна 1,6% през третото тримесечие на годишна основа, което е спад с 2,2% спрямо предишното тримесечие, а унгарската икономика регистрира спад от 0,8% спрямо 1,5%, според изследването на "Блумбърг".

БВП на България нарасна с 0,2% спрямо 2% предишното тримесечие. Растежът на Словакия намаля до 3% спрямо 3,3% предишното тримесечие, а Румъния излезе от тази тенденция с растеж от 1,9% спрямо 1,4% предишното тримесечие, сочат други изследвания на "Блумбърг".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »