България гласува!

България гласува!
гласуването в бюлетините в президентските и местните избори ще бъде валидно, само когато е със знак "Х", изписан със синя химикалка върху квадратчето на избрания кандидат.
A A+ A++ A

Българските граждани с право на глас гласуват в неделя едновременно за президент и вицепрезидент на Република България и за местна власта – кметове на общини, кметове на кметства и общински съветници.

18 кандидатпрезидентски двойки се борят за гласовете на имащите право да гласуват 6 933 748 души, според избирателните списъци.

Kандидатиралите се за кметове и кметски наместници във всичките 264 общини са 29 641; те се борят за гласовете на 6 514 917 души.

Разликата в списъците за двата вида избори идва от изискването за четиримесечна уседналост.

11 382 избирателни секции отвориха врати в България в 6.00 часа на 23 октомври.

Секциите в чужбина са 161 в общо 58 държави. Там избирателите ще могат да дадат гласа си само за президент и вицепрезидент.

Първи гласуваха българиге, които се намират в Нова Зенландия, Австралия и Източна Азия. Последни по часова разлика ще гласуват българските граждани в Канада и САЩ.

Изборният ден приключва в 19.00 часа. Ако към 19.00 часа има опашка от чакащи гласоподаватели пред някоя от избирателните секции, изборният ден в съответната секция може да бъде удължен, но не по-късно от 20.00 часа.

Централната избирателна комисия напомня, че гласуването в бюлетините в президентските и местните избори ще бъде валидно, само когато е със знак "Х", изписан със синя химикалка върху квадратчето на избрания кандидат. Всички останали знаци правят бюлетината недействителна.

Урните са бъдат две. В едната се пускат бюлетините за избор на президент и вицепрезидент, а в другата - бюлетините, с които ще се гласува за местна власт.

Бюлетините за избор на президент и за местните избори се различават по своите гърбове, които са с различна цветна полиграфическа защита.

Бюлетините и в двата вида избори са интегрални; бюлетината за президент и вицепрезидент е една, а в изборите за органи на местната власт бюлетините са три вида – за избор на общински съветници, кмет на община и кмет на кметство.

В бюлетината за общинските съветници е посочена политическата сила, от която са издигнати кандидатите, а ако кандидатите са издигнати от инициативен комитет или коалиция от партии, са посочени имената на първите трима от съответната листа.

Трите бюлетини за местните избори са с различна големина и размери в зависимост от регистрираните кандидати.

Преди пускането им в съответните урни на бюлетините се поставят два печата, след което гласоподавателите се подписват в два отделни избирателни списъка.

Според правилата, ако гласоподавател покаже демонстративно за кого е гласувал, бюлетината се унищожава и не му се разрешава повторно гласуване.

При грешка избирателната комисия може да предостави само още една допълнителна бюлетина, без обаче да провери как е гласувано на първоначално.

В изборния ден е забранена е агитацията под всякаква форма.

По закон не се допуска поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която има избирателната секция, до края на изборния ден.

До началото на изборния ден в изборните места не се допускат хора по никакъв повод. Не се разрешава паркирането на автомобили, както и оставянето на вещи без надзор в непосредствена близост до сградите, в които се провежда гласуването.

Забранява се обявяването на резултати от допитвания до общественото мнение по повод изборите.

В изборния ден не се разрешава продажбата и сервирането на алкохолни напитки в общините София, Варна и Пловдив. Забраната се отнася за всички търговски обекти и заведения за обществено хранене, като в нея не попада продажбата на алкохолни напитки на едро и бира.

#избори #местни избори #президентски избори #Президент на България #кмет #общински съветници #ЦИК #Централна избирателна комисия #изборен ден #бюлетини #избирателна секция #избирателни списъци #гласуване в чужбина #местна власт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"