Холандия потвърди, че ще наложи вето на България за Шенген

Холандия потвърди, че ще наложи вето на България за Шенген
Страната на лалетата ще блокира членството на България и Румъния в Шенген, заради проблемите им в областите на корупцията и организираната престъпност./ Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Посланикът на Холандия за България Карел ван Кестерен препотвърди позицията на страната, че ще блокира приемането на България в Шенген.

Изказването на Кестерен бе по повод петъчното решение на холандския кабинет, че Холандия няма да подкрепи присъединяването на България към Шенгенския договор на срещата на вътрешните министри от ЕС, насрочена за 22-ри септември.

На среща с кандидат-президентската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова Кестерен обяви, че Холандия няма да се съгласи с премахването на граничния контрол за България и Румъния, предаде „Дневник".

Като причина той посочи „постиженията" на България по механизма за контрол и проверка на Европейската комисия в областта на правосъдието и вътрешния ред. Мониторинговият механизъм бе въведен с приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г., за да отчита напредъка в споменатите проблемни области.

Формално механизмът не е обвързан с изискванията за членство в Шенгенското пространство, но продължаващите проблеми с корупцията и организираната престъпност в двете балкански страни накараха редица западноевропейски членки на ЕС да го използват, за да оправдаят противопоставянето си на членството на България и Румъния в Шенген.

По думите на посланика двете държави са постигнали много, но не достатъчно. България и Румъния изпълняват техническите изисквания за влизане в Шенгенската зона, отчете той.

Няколко са обаче държавите, освен Холандия, които смятат, че двете страни все още не се справят с корупцията и организираната престъпност, предаде „Медиапул".

Карел ван Керстен подчерта, че темата за Шенген не трябва да оказва влияние върху предстоящите президентски избори.

„Това е оценка за България, не само за настоящото правителство, но и за предишното, както и за работата на парламента. Ще е погрешно, ако в хода на предизборната кампания се каже – вие сте виновни. Това ще бъде особено погрешно по отношение на министър Попова, която положи големи усилия. Темата "Шенген" не трябва да е тема в предизборната кампания", коментира той.

Посланикът отказа да коментира своеобразния ултиматум, който външният министър Николай Младенов отправи към страните-членки на ЕС.

Ден след като Холандия обяви намерението си да блокира членството на България в Шенген, Младенов обяви, че страната ще преосмисли одобрението си за промените в шенгенското законодателство, ако държавата не бъде третирана „справедливо" по отношение на кандидатурата си за членство в зоната без граничен контрол на 22 септември.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък изрази надежда, че на срещата на Съвета на министрите на 22-ри Холандия ще бъде изолирана от останалите страни-членки на Съюза.

#Холандия #България #ЕС #Шенген #вето #Росен Плевнелиев #Маргарита Попова #Съвет на вътрешните министри на ЕС #Румъния #Николай Младенов #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"