Цветанов: Решението на ЕС за членството на България в Шенген е изцяло политическо

Цветанов: Решението на ЕС за членството на България в Шенген е изцяло политическо
"България е покрила всички критерии за влизане в Шенгенското пространство", заяви Цветан Цветанов/ Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е покрила всички критерии за влизане в Шенгенското пространство и решението, което се очаква да бъде взето от Съвета на министрите на ЕС е изцяло политическо", според вътрешния министър Цветан Цветанов.

Изказването на Цветанов бе по повод петъчното решение на холандския кабинет, че Холандия няма да подкрепи присъединяването на България към Шенгенския договор на срещата на вътрешните министри от ЕС, насрочена за 22-ри септември.

„Всяка страна има специфики на управлението, както и мнозинство, което подкрепя дадено правителство. Холандия в момента се управлява с участието на националисти, които винаги са били по-остри към подобни европейски политики", каза Цветанов в неделя, цитиран от Фокус.

Българският вътрешен министър сподели още, че се надява на справедлива и обективна дискусия на 22 септември, когато ще се вземе решение за членството на България в Шенген.

Той изрази надежда, че намерението на Холандия да наложи вето върху членството на България в Шенген няма да се отрази на предстоящите президентски и местни избори в България, насрочени за 23ти октомври.

„Това (членството в Шенген – б.р.) е национален приоритет, както на правителството, така също и на голяма част от българските граждани", заяви още Цветанов, цитиран от БГНЕС. „Надявам се да няма спекулации. Знаехте откъде тръгнахме и къде стигнахме за две години. Днес ситуацията в Европа е коренно различна от преди една година – имаше сериозен миграционен натиск."

По план България и Румъния трябваше да се присъединят към Шенгенското пространство през март тази година. След като приемането им в Шенген беше отложено, двете държави очакват решението, което ще се вземе на 22 септември.

Известно е, че ключови страни-членки на ЕС като Германия, Франция, Швеция, Дания, Австрия и Финландия също са против членството на България и Румъния в Шенгенската зона заради съществуващите проблеми в двете страни с корупцията и организираната престъпност, но най-категоричният отказ идва от Холандия.

За да бъдат приети да се присъединят към Шенгенския договор, България и Румъния се нуждаят от съгласието на всичките му 25 страни-членки, като всяка една има правото да блокира просъединяването им като наложи вето едностранно.

В отговор на обявеното решение за вето от страна на Холадния, българското правителство реагира официално в събота чрез външния министър Николай Младенов, който обяви, че ако българската кандидатура не бъде третирана „справедливо", България ще „преосмисли" подкрепата си за законодателната реформа на Шенгенското пространство.

Според договорите за присъединяване към ЕС на България и Румъния, двете страни би трябвало да се присъединят към Шенген без обаче да се задава краен срок за приключването на този процес.

#Цветан Цветанов #Шенген #България #ЕС #Холандия #Германия #Франция #Швеция #Дания #Австрия #Финландия #Румъния #Съвет на вътрешните министри на ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"