Обратно към пълната версия на статията »

Лидерите на ЕС се събират в Брюксел извънредно по имигрантския въпрос

Лидерите на ЕС се събират в Брюксел извънредно по имигрантския въпрос
A A+ A++ A

Лидерите на страните от ЕС се събират днес на извънредна среща, за да обсъдят имигрантската криза. Срещата започва в 19 часа българско време.

Дискусията бе поискана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск миналия четвъртък, за да бъдат обсъдени предложените от ЕК квоти за разпределяне на 120 000 бежанци. Тази цел вече е по-лесно изпълнима, след като вчера квотите бяха одобрени от министрите на вътрешните работи на страните членки.

Предвижда се разпределение на 50 400 мигранти от Гърция и 15 600 от Италия в останалите страни от съюза. На България се пада да приеме незабавно 852 бежанци.

Унгария отказа да участва в схемата. По тази причина 54 000 души ще бъдат разселени на последващ етап от плана. Унгарската квота става "резервна" и ще бъде използвана за преразпределяне на бежанци от Италия и Гърция, ако нито една друга страна не бъде изправена пред имигрантска криза в непосредствено бъдеще.

Като се вземе предвид и постигнатото по-рано споразумение за разселване на 40 000 имигранти, ЕК съобщи, че Европа вече е в състояние през следващите две години да разпредели общо 160 000 души, търсещи убежище.

След решението на вътрешните министри днешният Европейски съвет няма да бъде помрачен от дебата по плана, коментира Ройтерс. Лидерите на държавите от ЕС ще обсъждат увеличаването на помощта за бежанците в Турция и Близкия изток, както и темата за затягането на контрола по външните граници на съюза.

 

#извънредна среща #ЕС