Обратно към пълната версия на статията »

В ЕС има над 12 милиона души, които са трайно безработни

В ЕС има над 12 милиона души, които са трайно безработни
A A+ A++ A

В Европа има над 12 милиона души, които са безработни от повече от година. Въпреки икономическото възстановяване и признаците за подобряване на пазара на труда в ЕС техният брой се е удвоил между 2007 г. и 2014 г. и е достигнал половината от общия брой на безработните.

Днес Европейската комисия предложи на държавите от ЕС насоки за по-ефективно подпомагане на дългосрочно безработните да се върнат на работа. След подновяването на инициативата за младежка заетост през май, това е нова конкретна инициатива в контекста на по-широката икономическа и социална програма на Комисията на Жан-Клод Юнкер, чиято цел е да засили създаването на работни места, икономическото възстановяване и социалната справедливост в Европа, съобщиха от Еврокомисията.

Планът за инвестиции за Европа има потенциал да създаде милиони нови работни места. Но дори когато се създават такива, за трайно безработните често е много трудно успешно да се върнат на пазара на труда. Ето защо в предложението за препоръка на Съвета, представено днес, се предвижда всички търсещи работа лица, които са били безработни в продължение на повече от 12 месеца, да получат индивидуална оценка и писмено споразумение, в което им се предлага конкретен и персонализиран план за връщане на работа преди достигане на 18 месеца безработица.

Междувременно бе съобщено, че страните - членки на ЕС, могат да спират да плащат социални помощи на граждани от други държави от общността, които прекалено дълго време не са успели да си намерят работа, се казва в решение на базирания в Люксембург Съд на ЕС, цитирано от информационните агенции.

Магистратите се произнесоха по дело, заведено от шведско семейство от босненски произход, живеещо в Германия, пише "Сега". Назифа Алиманович и трите й дъщери се преместват да живеят в Германия през 2010 г. Тя и най-голямата й дъщеря за кратко работят, след което от 2011 г. са дългосрочно безработни. Те получавали социални помощи за безработица, а за двете по-малки момичета майката получава детски надбавки. През 2012 г. властите в Берлин спират обезщетенията за безработица на двете жени с мотива, че майката и дъщерята са чужди граждани, които пребивават в страната с цел да си намерят работа. Германия отказва да плаща и детски надбавки за другите две момичета. Семейството съди властите за спрените помощи. От своя страна германският федерален социален съд поиска от Съда на ЕС да се произнесе по казуса "Алиманович".

#Европейската комисия #ЕС #ЕК