Обратно към пълната версия на статията »

Евродепутати критикуват страните членки заради бежанците

Евродепутати критикуват страните членки заради бежанците
A A+ A++ A

Липсата на споразумение между страните членки за начина на преразпределяне на още 120 000 търсещи убежище стана обект на сериозни критики в Европейския парламент по време на пленарен дебат на 16 септември.

Депутатите призоваха страните членки да предприемат заедно спешни мерки за разрешаването на настоящата криза и да изградят европейска система за предоставяне на убежище и миграция, която следва да донесе резултати в дългосрочен план.

От ЕП съобщиха, че в дебата са участвали министърът на Люксембург за имиграцията и предоставянето на убежище Жан Аселборн, първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс и комисарят за миграционната политика Димитрис Аврамопулос.

На 14 септември министрите на правосъдието и вътрешните работи приеха решение за преместване на 40 000 бежанци от Италия и Гърция в рамките на две години. Министрите постигнаха също така съгласие, но само „по принцип“, за преместването на още 120 000 души, нуждаещи се от международна закрила. Въпросът ще бъде разгледан отново на извънредна среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на 22 септември.

#Европейския парламент #ЕП #бежанци #Жан Аселборн #Франс Тимерманс #Димитрис Аврамопулос