Обратно към пълната версия на статията »

Андрей Ковачев към Могерини: Как ще се справим с последиците от бежанската криза?

Андрей Ковачев към Могерини: Как ще се справим с последиците от бежанската криза?
Андрей Ковачев
A A+ A++ A

Повечето мерки, които предприемаме са насочени към справяне със симптомите, но не със самото "заболяване". Възниква въпросът за незабавните действия, които Европейският съюз трябва да предприеме за справяне с първоизточника на кризата с бежанците. Много хора си задават този въпрос, като виждат хилядите хора, които прииждат към европейските граници. Това заяви евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев взе участие в извънредните дебати в Комисията по външни работи по темата за бежанците и мигрантската вълна към Европа.

Българският евродепутат изтъкна нуждата от незабавни координирани действия за гарантиране сигурността на бежанците, за възстановяване на държавността и нормалния живот по родните им места и спиране на бежанския поток. Според него "ако не действаме сега, болестта ще се разрасне и лечението ще бъде много по-трудно."

Ковачев попита върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини относно конкретните мерки, които ще предприеме ЕС за справяне не само с последиците от кризата, а със самата криза.

Могерини му отговори, че ЕС не може да се справи с безпрецедентната криза само с един подход или политика, а с комбинация от мерки. По-конкретно, че вече има съгласие между държавите-членки за започване на втора фаза от програмата "UNIFORMED", която предвижда увеличаване на действията по ограничаване на трафикантите в Средиземно море, особено в териториалните води на Либия.

Относно Сирия, Федерика Могерини обяви, че ще бъде създадена международна контактна група, с водеща роля на ООН, но ясно отчитаща позицията на ЕС.

"Русия би имала място в такава група, ако има желание да играе конструктивна роля. Европа трябва да спечели битката с "Ислямска държава" в полето на идеите, а именно отстояване на принципите за опазване на малцинствата и за съвместно съжителство на различни хора заедно", изтъкна върховният представител.

#Андрей Ковачев #Ковачев #Федерика Могерини #Могерини