Обратно към пълната версия на статията »

WWF България събира средства за опазване на ''Национален парк Пирин''

WWF България събира средства за опазване на ''Национален парк Пирин''
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Един от най-касовите филми в боксофисите по света - ''Еверест'' ще бъде излъчен в столично кино с цел да се съберат средства за подпомагане на опазването на Пирин.

 Неправителствената организация коментира, че средствата ще се използват за допълнителни експертизи и подкрепа на тезата на WWF, че територията на защитената зона не бива да бъде намалявана. Именно такова е предложението на местни бизнесмени, с цел да се разреши строителство на втори лифт и допълнителни ски писти.

Целта на акцията е да се популяризира каузата за запазване на защитените територии на Пирин и да се предизвика обществен отклик към проблема.

''Според нас, проектът е опасен за парка - узаконява незаконни досега дейности, разрешава сеч и още по-масово строителство на ски-инфраструктура в парка. Същевременно се правят опити още и още части от парка да бъдат изключени от ЮНЕСКО - парк Пирин е един от обектите, признати и защитени от ЮНЕСКО като част от световното природно наследство. Общо в света тези обекти са под 200. Ние от WWF работим за това паркът да бъде запазен в целостта си, да остане и да се развива като реален, истински пазител на дивата природа,'' пишат още от организацията.

Събитието ще се състои на 16 септември (сряда) от 20,00 ч. в зала IMAX на Cinema City Mall of Sofia (бул. Александър Стамболийски 101). 

#Пирин #национален парк #защитени територии #ЮНЕСКО #България #WWF