Обратно към пълната версия на статията »

Шефчович: България ще спечели най-много от енергийния съюз

Шефчович: България ще спечели най-много от енергийния съюз
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България ще бъде един от най-големите печеливши от енергийния съюз от гледна точка на енергийна безопасност, по-добра свързаност със съседите. Това ще допринесе и за разнообразяването на доставчиците на енергия за България.

Това каза пред БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който ще представи в София днес ползите от енергийния съюз за страната и Югоизточна Европа.

„Вярвам, че за България ще бъде много добре, ако може да си доставя газ, например, от три различни източника. Работим точно върху такава стратегия и анализираме как може най-добре да бъде постигнато това. Виждаме, че южният газов коридор, който докарва Каспийски газ до Европа, върви твърде добре и смятам, че проектът ще бъде приключен преди 2020. Ще представим нова енергийна стратегия, която може да бъде още едни източник на газ за България,” каза Шефчович.

На въпрос дали България консултира с Европейската комисия стъпките си, свързани с Южен поток, той заяви, че „ние сме в постоянен контакт с нашите български партньори. Ще си спомните, че имаше визита на премиера Борисов, много интензивни разговори с Жан-Клод Юнкер, имахме няколко срещи с вицепремиера Дончев, в чести контакти сме с министъра на енергетиката. Искам да подчертая колко добре се представи България на последната среща в Дубровник. Страната дойде с проекти, които наистина ще допринесат за по-добра взаимосвързаност на мрежите, дойдоха с конкретни планове. Много очаквам срещата с министър Петкова, за да обсъдим как да напредваме с проектите, които са получили първоначално финансиране от Европейския съюз, как можем да се възползваме от инвестиционния план на Юнкер, за да добавим още пари в развитието на тази необходима инфраструктура”.

За резултатите от преговори с Русия и Украйна за разрешаване на газовия спор помежду им комисарят изрази увереност, че може да бъдат преодолени различията.

„Този тристранен формат на преговорите е успешен. Миналата зима успяхме да избегнем газова драма, ще направя всичко възможно да направим това и за следващата зима. След като постигнем тристранно споразумение как да се доставя газ, на каква цена, в какъв срок, това ще бъде много окуражаващ сигнал за европейските клиенти и за Европа като цяло,” каза още Шефчович.

#ЕС #енергиен съюз #България #Южен поток #Дубровник #Югоизточна Европа #Марош Шефчович #Жан-Клод Юнкер #Петкова