Обратно към пълната версия на статията »

Виктор Понта: Тези, които искат солидарност за бежанците казват, че не сме подходящи за Шенген

Виктор Понта: Тези, които искат солидарност за бежанците казват, че не сме подходящи за Шенген
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Румъния има координирана позиция във връзка с бежанската криза, но това не е обикновен проблем. Важно е страната ни да не изпадне в ксенофобия. Румъния иска да бъде европейска страна, да прилага някои европейски ценности. Не можем да предприемем нещо, за което не сме готови. А ние нямаме тази възможност. Но позицията на Румъния не се образува с въпроса за Шенген.Тези, които сега искат да гледаме солидарно на бежанците са същите, които казват, че не сме подходящи за Шенген. Това е малко лицемерно”, написа в своя Фейсбук профил румънският премиер Виктор Понта.

„Румъния не може да приеме нещо, за което не е подготвена”, заяви румънският премиер Виктор Понта, като отбеляза, че тези, които искат солидарност за бежанците са същите, които казват, че Румъния не е добра за Шенген.

Европейската комисия представи план за разселване на 120 000 мигранти в държавите-членки на ЕС, които са пристигнали в Италия (15 600), Гърция (50 400) и Унгария (54 000).

Според предложението Румъния трябва да приеме 4646 мигранти, от които 604 от Италия, 1951 от Гърция и 2091 от Унгария.

Румънският президент Клаус Йоханис и премиерът Виктор Понта заявиха, че Румъния не може да приеме повече от своя капацитет от 1785 места. 

По-късно днес ЕС ще обяви официалната си позиция по въпроса с квотите за бежанци, след заседанието на правосъдните и външните министри, което се провежда в Брюксел.

#Брюксел #мигранти #квоти #бежанци #ЕС #Румъния #Виктор Понта #Клаус Йоханис