Обратно към пълната версия на статията »

ЕС решава за разпределението на бежанци

ЕС решава за разпределението на бежанци
A A+ A++ A

На извънредно заседание днес министрите на правосъдието и вътрешните работи от ЕС ще направят нов опит да приемат задължителни квоти за разпределение на 160 хиляди от бежанците в Гърция, Италия и Унгария. На срещата в Брюксел този следобед България ще бъде представена от вицепремиера Румяна Бъчварова.

ЕК предлага Гърция, Италия и Унгария да изпратят в останалите 22 членки от съюза общо 160 хиляди сирийци, еритрейци и иракчани, припомня Българското национално радио (БНР).

Тъй като етапите за разпределение са два – първо 40 хиляди, а после още 120 хиляди, съответно има и две различни квоти за България – от 1,43 процента и 1,33 процента. Това би означавало у нас да дойдат общо 2 172-ма бежанци в рамките на следващите 2 годни, ако схемата се приеме в този й вид.

Според досега заявеното, българското правителство е готово да приеме задължителните квоти, макар и с резерви за критериите, по които се формират.

Основният спор се води между Франция, Германия, Великобритания и Италия, които настояват за справедливо разпределение на бежанците в ЕС, и страните от Централна Европа. Унгария, Словакия и Полша заявиха, че отказват да приемат още бежанци на своя територия.

#Чехия #Унгария #Словакия #бежанци #мигранти #поток #Германия #Франция #Великобритания #ЕС #Румяна Бъчварова