Обратно към пълната версия на статията »

Д-р Михайлов: Днес бежанците са жертва, утре жертвата ще е Европа

Д-р Михайлов: Днес бежанците са жертва, утре жертвата ще е Европа
Д-р Николай Михайлов Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Реакцията на европейските лидери и в частност на България спрямо бежанската криза, е закъсняла. Тя е паническа, дори отчаяна. Бежанската криза е произведена от американския интернационализъм в Близкия Изток. Това заяви психиатърът д-р Николай Михайлов пред БНТ.

„Сирия, Ирак и Либия са напълно руинирани държави. Вероятно, ако този гигант с пилешки мозък е могъл да предвиди какво ще следва, би могъл да си даде сметка за тази картина, която сега наблюдаваме”, коментира д-р Михайлов.

Психиатърът смята, че имигрантските кризи са плод на хаоса.

„Устремеността на тези обезкоренени хора от голяма заплаха към Европа е продиктувана като бягството от непосредствената заплаха от войната, така и то представлява бягство към обетованата земя на консумативния рай. И в периферията на този рай, тези бежанци все пак ще са в рая”, смята д-р Михайлов.

Според него бежанската криза води до преобръщане на идеята за жертва. Сега бежанците в нашата перцепция за жертва, утре Европа ще бъде жертва, защото губи себе си самата в перспектива.

„ Това, че европейските лидери не могат да се справят означава слабост на лидерството и слабост на въоръжението. Европейските лидери са в клопката на своите къснолиберални предразсъдъци, които имат и добра страна доколкото са хуманитарно чувствителни. Те обаче не могат да мислят реалистично, защото се страхуват”, твърди анализаторът.

#Николай Михайлов #Михайлов #бежанци #криза