Обратно към пълната версия на статията »

Мечката Калинка родила близнаци от брат си Явор в зоопарка в Благоевград

Мечката Калинка родила близнаци от брат си Явор в зоопарка в Благоевград
Малките мечета в благоевградския зоопарк са родени в началото на януари по време на летаргичния зимен сън на мечките. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

8-годишната мечка от зоопарка в Благоевград Калинка родила две мечета от своя брат близнак Явор.

Малките са родени в началото на януари по време на летаргичния зимен сън на Калинка и на иначе крехката си тримесечна възраст вече радват посетителите на зоологическата градина, предаде БГНЕС.

Оцеляването на двете мечета толкова дълго е прецедент в зоопарка в Благоевград. През последните години Калинка раждала няколко пъти, но бащата Явор все убивал малките, най-вече от непредпазливост.

"Този път обаче Калинка явно е решила с цената всичко да опази рожбите си. Пази ги като зениците на очите си, не се отделя и за секунда от двете малки,” разказва директорът на зоопарка д-р Крум Попниколов.

Въпреки че пола на двете мечета все още не може да се определи, работниците в зоопарка смятат, че те са мъжко и женско, защото оцветяването на козината им е различно.

Според специалистите в зоопарка кръвосмешението между Калинка и Явор е съвсем нормално, защото двамата обитават една клетка още от раждането си през 2004 г.

„И докато Явор безделничи, позирайки като филмов артист пред посетителите или къпейки се в „джакузито" в двора на клетката, то Калинка следва майчиния си инстинкт. Просто е изолирала в дъното на клетката двете малки и пази достъпа до тях с тялото си. Ако Явор напъне да влиза при тях, тя просто го удря с лапата си по наглата муцуна. И братът-баща се оттегля пораженчески на заден ход,” разказва още д-р Крум Попниколов.

Тогава Явор пак започва да се катери по катерушката, да се изправя на задните си крака или пак да се къпе.

Все пак 1-2 пъти на ден Калинка извежда малките на разходка във външната част на оградената с висок зид клетка, но само когато Явор задреме.

За да опази потомството на Явор и Калинка, д-р Крум Попниколов иска помощ от общината за изграждане на самостоятелна клетка на бащата Явор, както и други подобрения.

Явор и Калинка са много известни. Преди почти 5 години, на 15 април 2007 г., двамата избягаха през оставената отключена врата на клетката и отидоха на свободна разходка.

Инцидентът вдигна на крак полицията, ловците и служителите на горското. Калинка беше „задържана" в района на зоопарка, а палавникът Явор през дупка в оградата потегли към планината Рила. Мина през Заева поляна, след което слезе към тенис-кортовете. Над тях беше обграден от ловците и падна упоен със стрела, изстреляна от настоящия директор на зоопарка.

#Калинка #Явор #зоопарк #Благоевград #мечка