Обратно към пълната версия на статията »

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви документи и пари

ГДБОП разби престъпна група за фалшиви документи и пари
В четвъртък служители на ГДБОП, под ръководството на Софийската градска прокуратура, проведоха спецакция на територията на София, Велико Търново и Кюстендил. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, занимавала се с производство и разпространение на неистински документи за самоличност и фалшиви пари.

Открити са две производствени бази за изработка на фалшиви документи, иззети са голямо количество неистински банкноти, талони за автомобили, печати, хартия за дипломи, корици за паспорти и други, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В четвъртък служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“, под ръководството на  Софийската градска прокуратура, проведоха спецакция на територията на София, Велико Търново и Кюстендил.

В хода й е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с производството и разпространението на неистински документи за самоличност и фалшиви пари.

Акцията започнала със задържането на С.З.(45г.) от София. Той бил спрян на околовръстния път в София. В автомобила на мъжа, който е криминално проявен, били открити 10 000 неистински евро банкноти с номинал 100.

В ресторант в центъра на столицата, собственост на организатора на групата - А.Б.(44 г.)от София, криминално проявен, са намерени над 60 листа с отпечатани билети за гръцкото метро.

Антимафиотите задържали и останалите членове на престъпната група - Н.Р.(57г.), В.Р.(56г.), Е.И.(45г.), Б.Б.(59г.), всички от София, Й.Ч.(57г.) от Кюстендил, Х.Х.(51г.), П.М.(52г.), и двамата от София и Д.Д.(54г.)от Велико Търново. У тях са открити 1700 фалшиви щатски долара, както и неистински евро банкноти с номинал 200.

При последвалите процесуално-следствени действия в жилищата на задържаните  са открити две производствени бази за изработка на фалшиви документи – в София и Велико Търново.

Иззети са голямо количество неистински български и чужди големи талони за автомобили, празни бланки за дипломи, 35 печати на различни институции, хартия за дипломи, холограми, фалшиви 860 таксови марки, корици за паспорти, български и чужди визи и големи количества чешки бандероли, холограми за гражданска отговорност.

Спецполицаите намерили и иззели още неистински банкноти – 11 по 50 евро, 17 по 100 щатски долара и една от 200 евро. Намерени и иззети са множество компютърни конфигурации, както и материали и пособия за изработката на фалшификатите.

В печатна база в близост до столично училище са открити и иззети чешки, гръцки и испански бандероли, както и печатарски плаки за тяхната изработка.

На задържаните им е наложена полицейска мярка за 24 часа. Действията по разследването продължават.

#ГДБОП #престъпна група #Софийската градска прокуратура #София #Велико Търново #Кюстендил #полицаи