Обратно към пълната версия на статията »

Чешката полиция маркира с номера пристигащите бежанци

Чешката полиция маркира с номера пристигащите бежанци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Нов метод за справяне с бежанската криза беше използван в Чехия. Полицаите започнаха да изписват номера на ръцете на пристигналите на ж.п. гарите.

С маркери чешките полицаи са изписали номера върху ръцете на 214 бежанци, задържани във вторник в югоизточен граничен пункт във влакове от Австрия и Унгария, съобщава информационна агенция АФП, цитирана от БГНЕС.

Мнозина обаче оприличиха метода на този, използван в концлагерите.

Повечето от тях са бежанци от Сирия. Говорителката на Министерството на вътрешните работи на Чехия Лучи Новакова заяви, че решението е взето заради увеличаващия се брой деца сред бежанците.

"Нашата цел е да предотвратим деца да се загубят по пътя", каза тя пред Франс прес.

''Мярката по-специално се прилага спрямо големи групи бежанци, за да се изготви и поддържа регистър на членовете на семействата“, поясни Катерина Рендлова, говорителка на полицейската част, която се занимава с пристигналите бежанци. "Ние също така записваме номера на влака, с който са пристигнали, така че знаем в коя страна трябва да ги върнем в рамките на системата за обратно приемане", добави тя.

За разлика от други страни членки на ЕС, чешките власти твърдят, че имигрантите, които влизат в страната, без първо да са подали молба за предоставяне на убежище, трябва да бъдат върнати в държавата, от която са пристигнали, съгласно договореността от Дъблин.

Рендлова каза още, че на бежанците са били давани номера върху лист хартия, но те ги изхвърляли.

„Те се съгласиха с маркировката, нямат проблем с това, знаят, че то е в техен интерес", каза още служителката.

Срещу новата практика се обявиха редица правозащитници и адвокати.

"Няма закон, позволяващ на полицията да маркира хората по този начин", отсече Сузана Кандилиота, адвокатка от Чешката лига за правата на човека. Според нея бежанците се съгласили на маркировката, защото „смятат, че полицейските служители имат право да върша това“.

Според проучване в Чехия, изготвено през август, по-голямата част от чехите са против приемането на бежанци. Близо 93% от анкетираните са заявили, че имигрантите трябва да бъдат връщани в страните си.


#Чехия #бежанци #маркировка #мигранти #влакове #миграция #ЕС #адвокати