Обратно към пълната версия на статията »

Всички срещу Дянков заради Сребърния фонд

Всички срещу Дянков заради Сребърния фонд
Финансовия министър Симеон Дянков предложи парите от Сребърния фонд да бъдат инвестирани в ценни книжа. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Представители на всички парламентарни сили изразиха несъгласие с идеята на финансовия министър Симеон Дянков парите от Сребърния фонд да бъдат инвестирани в ценни книжа.

Против идеята се обявиха категорично в сряда от БНБ.

Според депутата от БСП и бивш финансов министър Пламен Орешарски Сребърният фонд, като част от фискалния резерв, не трябва да се харчи с лека ръка.

„Последиците ще бъдат доста лоши за макроикономическата позиция на страната. Равностойно е на семейство, което вече е похарчило последните си спестявания, и в края на месеца остава да чака заплатата и си представете какво става, когато тя се забави," даде пример Пламен Орешарски, цитиран от БНР.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров изрази надежда, че Симеон Дянков и правителството ще разберат грешката си и ще се откажат от идеята си за Сребърния фонд.

„Позицията на СДС е срещу идеите да бъдат прахосани много пари от Сребърния фонд, ледът, по който ходим, да стане още по-тънък, белите пари за черни дни, което е Фискалният резерв, да намалеят още повече. Тази война между институциите трябва да спре," категоричен е Мартин Димитров.

Хасан Адемов от ДПС смята, че конфликтът между Министерството на финансите и БНБ е притеснителен, защото може да предизвика недоверие към финансовата система на страната.

По думите му управлението на публичните средства в Сребърния фонд трябва да гарантира на първо място сигурност, а не доходност, защото това са „парите на всички български граждани, а не на Министерството на финансите".

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ коментира, че промените в Закона за Сребърния фонд може да не бъдат приети от парламента във вида на правителственото решение.

„Най-дискутираният текст е възможността Сребърният фонд да купува български държавни ценни книжа. Това е и основният въпрос в питането, което е отправено към Европейската централна банка – противоречи ли това на европейските правила? Ако има колизия, ще направим необходимите промени в посока, в която да отговарят на европейските изисквания в тази сфера," обясни Менда Стоянова.

#Симеон Дянков #вицепремиер #министър на финансите на България #финансов министър #Сребърен фонд #БНБ #БСП #Пламен Орешарски #Синята коалиция #Мартин Димитров #Хасан Адемов #ДПС #Министерство на финансите #бюджетна комисия #Менда Стоянова #ГЕРБ #Закон за Сребърния фонд #Европейска централна банка