Обратно към пълната версия на статията »

Драгомир Стойнев: Имаме пълна готовност за изграждането на „Южен поток”

Драгомир Стойнев: Имаме пълна готовност за изграждането на „Южен поток”
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„България може да започне изграждането на Южен поток буквално от утре”. Това заяви зам.-председателят на БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Според него руският газ, ще премине през територията на България, независимо как ще се казва проектът.

„Никоя друга държава в региона по трасето от Русия към Централна Европа няма такава техническа и организационна готовност да стартира строителството веднага”, посочи Стойнев. По думите му другият голям плюс на страната ни е, че има договорена рамка за финансиране и е въпрос само на процедура тя да влезе в сила при това без никаква тежест върху бюджета.

„Руският газ е европейски интерес и диалогът между ЕК и Русия не е спирал”, отбеляза Стойнев. По думите му доморасли политици и енергетици са злоупотребили с темата, но не поради наивност, а заради субективни цели.

Стойнев подчерта, че дори от гледна точка на т.нар. Наказателна процедура няма притеснения, защото сме отговорили на въпросите на ЕК и сме защитили юридически действията на три български правителства по проекта.

Според него за България директното преминаване на руския газ гарантира сигурността на доставките.

Драгомир Стойнев посочи, че реализирането на руския газ през българското трасе ще е от полза за икономиката и големите индустриални мощности, за които газа е ключов ресурс.

„Южен поток” освен всичко друго е мислен и като голям инвестиционен проект, което означава заетост, доходи, нов бизнес, приходи за бюджета. 11 области и 37 общини – пътят на трасето е и път на ползите за една голяма част от България, предимно икономически западащи региони”, поясни той.

#Драгомир Стойнев #Южен поток