Обратно към пълната версия на статията »

Брюксел отсъди в наша полза срещу "гръцкия данък"

Брюксел отсъди в наша полза срещу "гръцкия данък"
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия уважи жалбата на България срещу т.нар. гръцки данък от 26%, който южната ни съседка наложи на всички сделки и транзакции между фирми от двете страни. Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите.

Само преди дни парламентът в Атина одобри разпоредби, с които налогът отпадна. Очакванията на бизнеса у нас бяха за около 800 млн. евро загуби.

„ЕК се произнесе в полза на България на 3 август 2015 г. с мотивирано становище по жалбата на Република България срещу Република Гърция относно гръцкото законодателство за подоходно облагане, предвиждащо ограничение на признаването за данъчни цели на трансгранични разходи и облагането им с данък при източника в размер на 26 на сто“, съобщават от финансовото министерство.

Според Брюксел, с въвеждането на ограничения за признаването като разходи за данъчни цели при подоходното облагане на някои трансгранични разходи, Гърция не изпълнява задълженията си за свободно движение на стоки и за свободно предоставяне на услуги.

От ведомството припомнят, че България не е завела дело в Съда на ЕС заради очакваното отпадане на данъка, което на практика се случи в края на миналата седмица. Тогава парламентът на Гърция прие закон за ратифициране на третата спасителна програма, която включва и отмяната му.

#Европейска комисия #гръцки данък #Брюксел #Атина #ЕС #България #Гърция