Обратно към пълната версия на статията »

Георгиева: ЕК отделя 72 млн. евро за бежанците в България, но няма да са достатъчни

Георгиева: ЕК отделя 72 млн. евро за бежанците в България, но няма да са достатъчни
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

"Европа се намира в най-тежката миграционна ситуация след Втората световна война. 72 млн. евро са отделени за България в тази връзка. Смятам, че България ще има нужда от още финансиране, но трябва да намерим точния момент за кандидатстване за това".

Това заяви еврокомисарят по бюджета Кристалина Георгиева в сутрешния блок на БНТ в понеделник. "Трябва да инвестираме повече в стабилизирането на страните, откъдето идват бежанците, да работим хората да си остават в родините. Трябва да помагаме и на страните, които приемат бежанците да ги задържат там. 80% от бежанците бягат от една бедна страна в друга, а сега вълната прелива към нас. Разбира се, трябва да се борим и с трафикантите, да работим върху това да се пресече този бизнес. И след това да работим да можем да се справим с прииждащата вълна мигранти, да се стараем да ги квалифицираме, за да работят", категорична бе тя и даде за пример Германия и Швеция. Даже и Германия и Швеция обаче вече се задъхват от потока, добави Кристалина Георгиева. 

По отношение на бюджета в Европейската комисия, Георгиева заяви, че с плана "Юнкер" вече се прилага нова тактика - бюджета да е само катализатор на частни инвестиции. "Целта на плана е 1: 15 - даваме пари, но очакваме резултати, повече пари - повече резултати. За България новия бюджет добавя близо 4% към БВП - тоест малко даваме, много получаваме. За следващите 7 години очакваме 32 млрд. лева да влязат в нашата икономика", добави още еврокомисарят. 

"Това, което трябва да очакваме от новия бюджет през 2016 година, е, че всички програми ще вървят и че ще видим не само по големи проекти като метрото, но и по малки проекти по енергийна ефективност, как това работи за нашите хора", изрази надежда Кристалина Георгиева. В това отношение тя даде за пример село Чавдар.

 

 

 

#Кристалина Георгиева #бежанци #мигранти