Обратно към пълната версия на статията »

Пожар вдигна на крак благоевградско село

Пожар вдигна на крак благоевградско село
A A+ A++ A

Близо 400 дка сухи треви, храсти и отделни дървета от дъб и габер изгоряха при пожар, бушувал над 2 часа край с. Дренково, община Благоевград. Къщите от махалите на селото са спасени, а обитателите им изведени.

Пожарът, пламнал към 16 ч. бе овладян към 18.30 ч.

Запалиха се сухи треви и дъбова гора в махала "Попоска" на село Дренково. От пламъците беше обхванат целият баир между античните разкопки и центъра на село Дреново.

Дренково е на 10 км западно от Благоевград край пътя за ГКПП "Логодаж" на българо-македонската граница. При подадения сигнал бяга изпратени две пожарни, едната обаче аварира в село Селище, а втората по наклона към същото село.

През това време местните жители и първите пожарникари водеха опасна борба с огъня, тикан от вятъра. Първата им работа бе да спасят къщите на двете махали. Обитателите им, предимно възрастни хора, бяха изведени от огнището на пожара. Тикан от вятъра той тръгна към центъра на селото, вдясно от пътя. Спряха го няколкото черни пътища, опасващи махалите.

За кратко пожарът навлезе в боровата гора, западно от дерето преди центъра на селото, но пожарникарите и местните хора го загасиха.

Към 17.30 часа пристигна една от спрелите преди Селище пожарна. Подпомогнати от местните хора, пожарникарите разпънаха линия, за да спасят горящия скат вдясно от пътя. Там горяха големи дъбови дървета, изпепелявани за секунди от бушуващия огън. Пламъците бяха в опасна близост до проводниците на стълбовете, захранващи с електричество селото.

На място бяха областният управител Бисер Михайлов и директорът на областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението" Георги Пармаков. Към 18 часа пристигна и подкрепление от служители на горите, по пътя към Дренково запъплиха и водонски на общинската фирма "Биострой".

#пожар