Обратно към пълната версия на статията »

Египетски записки, част трета: Ел Гуна – Луксор

Египетски записки, част трета: Ел Гуна – Луксор
Цветя, модерно строителство, високи технологии и лазурните води на Червено море глезят туристите в курортите около Хургада Снимки: Лили Тодорова
A A+ A++ A

В туристическата индустрия на Египет успоредно с мениджърския опит на първокласните световни вериги се проектират мечтите и визиите на съвременните египтяни за това как искат да видят страната си днес, утре, след години. Чужденецът често се изправя пред изненади: излиза от място с древните паметници  и попада в обект с футуристични измерения.



Такова място е Ел Гуна –  курортно селище на 25 км северно от Хургада, разположено върху голяма изкуствено създадена лагуна, в чиито плитки канали се плискат  водите на Червено море. Придвижването е основно с лодки, яхти, скутери. Има разбира се и яхтено пристанище, където  дъното е по-дълбоко от обичайните 2,5 м и позволява да акостират съдове с дължина до 30 метра.



Всички сгради са нови, модерно строителство. Първият хотел е открит в далечната 1991, след него са дошли почти всички известни брандове в хотелиерския бизнес.  Предлагат пълна гама спортни и развлекателни възможности, включително и глезотии от  сорта „хавайски къщички за младоженци“.



Общата площ на Ел Гуна е около 37 кв. км,  25 км е общата дължина на каналите, 10-километрова е плажната ивица на Червено море.  Легловата база надхвърля 4000 стаи, но има и значителен брой апартаменти, които са закупени за целогодишно ползване, основно от европейци.



Селището е дало подслон на филиал на Берлинския технически университет, на  Биологическия факултет на Каирския университет и на още едно висше учебно заведение с екологична насоченост. На студентите, които се обучават тук, се гледа като на резервоар от кадри за бъдещата поддръжка на инфраструктурата, пречистването на водите,  постигането на енергийна ефективност от най-висок клас.



Не е тайна, че голямата цел на Ел Гуна е  да бъде изцяло „зелен град“ - първото признание вече е дошло с присъдената през 2014 г. Глобална зелена награда на Програмата на ООН за околна среда.

Картината би била непълна, ако се пропусне въпроса чия мечта е материализирана в този проект. Името на създателя на Ел Гуна -  Нагиб Сауирис, е сред най-известните в страната. Той е в Топ 5 на милиардерите в Африка, създател заедно с брат си Сами на компанията „Ораском“ - най-големия телефонен доставчик в Близкия Изток, Африка и Пакистан. 

Мост от сушата води към полуостров, на който е личната резиденция на Сауирис. Там постоянно живеят родителите му, а според водачите ни той самият идва в Ел Гуна поне веднъж седмично.



Сауирис е не по-малко известен с политическата си дейност. Той е един от тримата „бащи-основатели" на нов Египет, които бяха сред младите активисти на площада Тахрир по време на първата революция, свалила президента Хосни Мубарак. Заедно с Амр Муса, бивш външен министър и генерален секретар на Арабската лига, и Мохамед ал Барадей, бивш директор на Международната агенция за атомна енергия, бизнесменът е застъпник на идеята за развитие на Египет като просперираща демократична държава.

Преди няколко години християнинът Сауирис разгневи мюсюлманската общност  в страната, като публикува в интернет карикатура на  брадат Мики Маус и забулена Мини.

Този епизод си припомняме ден по-късно, когато разходката ни до древните гробници  край Луксор ни изправя пред обратната визия за бъдещето на Египет, изповядвана от хардлайнерите ислямисти.

В обедните часове, когато между 1000 и 1500 чуждестранни туристи разглеждат храма с величествените статуи в Карнак, трима въоръжени посетители са засечени от охраната. Един се самовзривява, друг е убит, трети заловен. Заради  инцидента отменят веднага тази част от програмата ни. Информацията е противоречива, от местен вестник по-късно научаваме, че лично вътрешният министър е посетил Карнак, заявявайки, че терористите нямат шанс.



В Луксор обсъждаме случая с капитан на малко туристическо корабче. Питаме го какви са били нападателите, той също не знае. Но е убеден в едно: „Искат да навредят на правителството“.

На кея се виждат закотвени големи туристически лайнери. Лятото не е активен сезон и те са в почивка. „Идвайте и заради нас, Луксор не е само гробници и фараони“, с широка усмивка предлага събеседникът ни.



Няма как да наклони везните обаче – тайнствените коридори, изписани с йероглифи и рисунки, стъпалата надолу, огромните гранитни саркофази ще си останат приоритет за туристите. В Долината на царете на запад от Нил посетителят се докосва до изкуство от преди хилядолетия.



Всяка гробница си има пазач, при добър късмет човек може да го издебне и да си направи селфи край саркофага. При лош късмет може да се раздели с телефона си, защото фотографирането е забранено  с многократно експонирани надписи. Не че не е възможно да се  уредят нещата с прословутия бакшиш, но е риск.



Една странна подробност от крайпътния пейзаж не ни дава покой: жилищните постройки масово са без покриви.  Стърчат арматурни железа за недовършени горни етажи и сред тях – сателитни антени.



Оказва се, че това е трик да се избегне плащането на данъци. Сложи ли се покрив, сградата вече се таксува като завършена, обяснява един от местните ни придружители. Жалко, опитът е добър, но не може да се прилага извън вашия климатичен пояс, отговаряме.



На път се отбиваме в "Джангъл аква парк" - най-големия развлекателен комплекс в района на Хургада, в който за всяка група от десетина апартаменти има отделен басейн, а съоръженията за игра неизброими.

Типичен семеен хотел, в който сигурно би било скучно на посетителите без деца. Предвидени са и съоръжения с възпитателна цел - пъстри кошчета за разделно събиране на боклуците.

Отношенията с редовите египтяни – извън официалните ни контакти по туристическа линия, ще си останат сред най-приятните спомени от това пътуване. Всяка спирка извън програмата е последвана от непредвидена среща, тя пък – от покана за гостуване.

Така и не успяхме да „заповядаме“ в някой дом.

Но никога не е късно. На летището взаимно се наблюдаваме дали на скенера някой няма да изгърми с парче от мида или нещо друго „взето от плажа“.

Оказва се, че всички сме чисти. Ясен знак за тайните намерения на всеки от нас, може би по-скоро мечти - да повторим това забележително пътуване.

Хургада - Ел Гуна - Луксор

#Египет #Луксор