Обратно към пълната версия на статията »

Калин Терзийски: Оправдаваме се, че сме бедни и затова всичко ни е позволено

Калин Терзийски: Оправдаваме се, че сме бедни и затова всичко ни е позволено
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Оправдаваме се, че сме бедни, много сме зле и затова всичко ни е позволено. Сбивания стават и между хора на улицата. 

Това заяви писателят и психиатър Калин Терзийски в сутрешния блок на бТВ във вторник, по отношение случая с пребития до смърт лекар в психиатрията на Курило. 

За въпросната клиника Терзийски сподели, че оттам винаги се е натрапвала представата, че няма достатъчно персонал и ако изгонят някого за дадено провинение, няма да има кой да го замести заради ниското заплащане. Той призна, че е ставал свидетел на насилие от страна на санитарите над пациенти там. "Санитарите там са хора от съседните села, защото за толкова малко пари се събират хора без квалификация", добави още Терзийски.

По думите му, ниското заплащане води до високо ниво на деморализация там.

"Това не е практика. Обществото изпраща там хората, които са неудобни да бъдат по улиците. Става въпрос за изритване от обществото, за да "не ни създават проблеми тук". А кой се справя с тях там и какъв ресурс е отделен, за да се справят с тях? Никакъв ресурс", категоричен бе писателят.

Калин Терзийски допълни, че е говорил с ръководството на клиниката - там има около 30-40 души, всеки от които е потенциален насилник или самоубиец. "Много по-често се случва психичноболните - защото са с много по-крехка психика заради много медикаменти - да развият бързо остро соматично заболяване и да умрат от него", категоричен бе той.

"Има голяма степен на безнаказаност у нас. Дразни ли ни някой - пребиваме го. Побоят не е станал по психични причини, а заради ежедневна кавга", добави още Терзийски.

Той обаче е на мнение, че санитарите в Курило вече не си позволяват побой, защото много пъти се е сменял персонала там и те си пазят работата.

#Курило #психиатрия #калин терзийски