Обратно към пълната версия на статията »

Атентатът в Турция предизвика протести срещу правителството

Атентатът в Турция предизвика протести срещу правителството
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди се събраха в центъра на Истанбул срещу политиката на турското правителство, която според тях благоприятства тероризма. Демонстрацията бе организирана в знак на протест срещу кървавия атентат в град Суруч, югоизточна Турция.

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и водни струи, за да разгони протестиращите.

В акцията участваха представители на опозиционните лявоцентристка Народна републиканска партия и прокюрдската Партия за демокрация на народите. 

Според протестиращите правителството носи отговорност за атентата в Суруч и призоваха да подаде оставка. При опита на полицията да разпръсне демонстрантите един човек е бил ранен с гумен куршум.

Турският президент Реджеп Ердоган осъди смъртоносното бомбено нападение в града, намиращ се в близост до сирийската граница, определяйки го като "терористичен акт". Ердоган прокле извършителите на това насилие.

Броят на жертвите от самоубийствения атентат в турския град Суруч нарасна до 30, след като тежко ранен почина в болница. По непотвърдена информация камикадзето е 18-годишна жена от "Ислямска държава". Ранени са над 100 души.

#сблъсъци #протести #правителство #атентат #Турция