Обратно към пълната версия на статията »

ЕК предлага мерки за трансформиране на европейската енергийна система

ЕК предлага мерки за трансформиране на европейската енергийна система
Снимка: argumenti-bg.com
A A+ A++ A

Европейската комисия  представи предложения за осигуряване на нов търговски механизъм за потребителите на енергия, за преустройство на пазара на електроенергия, за актуализиране на етикетирането на енергийната ефективност и за преразглеждане на схемата на ЕС за търговия с емисии. 

Пакетът от мерки е важна стъпка към изпълнението на стратегията за енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика в областта на изменението на климата. Стратегията е един от политическите приоритети на Комисията на Юнкер и нейното начало бе дадено през февруари 2015 г. С предложенията се подчертава ролята на принципа „енергийната ефективност на първо място“, а домакинствата и стопанските клиенти се поставят в центъра на европейския енергиен пазар.

„В стратегията за енергиен съюз ние се ангажирахме да предоставим повече права на европейските потребители, да създадем единен добре функциониращ енергиен пазар, да поставим енергийната ефективност на първо място и да станем лидер в областта на възобновяемата енергия. Днес, пет месеца след приемането на стратегията, този летен пакет от мерки показва нашата решителност да декарбонизираме икономиката си и да поставим потребителите в центъра на европейския енергиен преход. Той бележи не само нов курс по отношение на потребителите, но и нов курс за цялата енергийна система на Европа“, заяви Марош Шефчович, заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за енергийния съюз.

„Действията говорят по-силно от думите. Днес ние предприемаме решителна стъпка към включване в законодателството на целта на ЕС за намаление от поне 40% на емисиите до 2030 г. Моето послание към нашите световни партньори преди конференцията по въпросите на климата в Париж е: ЕС спазва своите международни ангажименти.  А моето послание към инвеститорите, бизнеса и промишлеността е: инвестирайте в чиста енергия, тя има бъдеще и ще продължи да се развива.С тези предложения Европа отново показва пътя напред и заема водеща роля в глобалния преход към нисковъглеродно общество“, заяви комисарят на ЕС по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

Схемата на ЕС за търговия с емисии е водещият европейски инструмент за справяне с изменението на климата и за ориентиране на Съюза към постигане на нисковъглеродна икономика. С представеното днес предложение се изпраща силен сигнал към международната общност преди срещата на върха по въпросите на климата в Париж. То идва в изключително важен момент, когато други основни сили, като Г-7 и Китай, също показват своята твърда решителност. Комисията преразгледа системата за търговия с емисии, за да гарантира, че тя ще продължи да е най-ефикасният и най-ефективният от икономическа гледна точка начин за намаляване на емисиите и през следващото десетилетие.

Това е първата законодателна стъпка към изпълнението на ангажимента на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове в Съюза с поне 40% до 2030 г. Амбициозните действия в областта на климата водят до създаване на нови бизнес възможности и до отваряне на нови пазари за иновации и за използване на нисковъглеродни технологии. Предложеният по-целенасочен подход има за цел да се запази конкурентоспособността в международен план на промишлените сектори, за които има най-голям риск да изнесат производството си от ЕС в страни с по-малко ограничения за парниковите газове.

Друга цел е инвестициите в енергетиката да се насочат към по-чисти новаторски алтернативи. Освен това Комисията предлага държавите от ЕС да използват приходите от търговията с емисии, за да финансират действия за подпомагане на страни извън Съюза да се адаптират към последиците от изменението на климата.

#Европейската комисия #ЕК #ЕС #енергийна система #емисии #Марош Шефчович #Мигел Ариас Канете