Обратно към пълната версия на статията »

България водеща в ЕС по брой студенти в САЩ, но с драстичен спад

България водеща в ЕС по брой студенти в САЩ, но с драстичен спад
Американският президент Обама на среща със студенти в Университета на Ню Орлиънс. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България се нарежда на 44-то място по брой на чуждестранни студенти в САЩ за академичната 2010–2011 г., според доклад на американския Институт за международно образование.

Според годишния доклад българските студенти в Щатите са намалели с цели 21.6% – от 2495 души през 2009–2010 г. на 1957 през 2010–2011 г.

Данните сочат, че България изпраща в САЩ приблизително еднакъв брой студенти със страни като Израел, Египет, Аржентина, Йордания, Кувейт, Чили, Еквадор, Тринидад и Тобаго, Полша, Румъния, Казахстан, Гърция и Холандия.

Въпреки спада сред 27-те страни – членки на ЕС, пред България по брой студенти в САЩ са само Германия, Великобритания, Франция, Италия, Испания и Швеция.

Освен това България все още е първа сред страните в Източна Европа, с изключение на Русия и Турция, като изпреварва дори страни с далеч по-голямо население като Полша, Румъния и Украйна, чийто брой на студентите в САЩ също отбелязва спад от по 10–15%.

Напливът на студенти от Китай е причина за увеличението с 4.7% на годишна основа на чуждестранните студенти в университетите в САЩ, които достигнаха рекорден брой, сочи още докладът.

Броят на чуждестранните студенти в САЩ е достигнал рекордните 723 277 души през академичната 2010–2011 г., от 690 923 година по-рано.

„Растежът през изминалата година се дължи главно на все по-големия брой студенти от Китай“, се казва в доклада. „Китайските студенти са се увеличили с 22% като цяло и с 43% на ниво последен курс на обучение“, се допълва в документа.

Повечето чуждестранни студенти плащат образованието си в САЩ с пари на семейството си, посочва още докладът.

За миналата учебна година чуждестранните студенти са внесли около 20 млрд. долара в американската икономика, според данните.

От петте страни, най-големи източници на чуждестранни студенти в САЩ, четири са в Азия. На второ място е Индия, въпреки че броят на студентите от тази страна е намалял с 1% спрямо миналата година.

На трето място е Южна Корея, чиито студенти са се увеличили с 2%, следвана от Канада с намаление на броя на студентите й с 2%. На пето място е Тайван, като неговите студенти в САЩ са намалели със 7%.

На шесто място е Саудитска Арабия с увеличение от 44%, а Япония е на седмо място с понижение с 14%. Виетнам е на осмо място с увеличение с 14%, а в Топ 10 попадат още Мексико и Турция.

Докато броят на студентите от Индия, живеещи в САЩ, е останал непроменен, американските студенти, избрали да се обучават в Индия, са се увеличили с 44,4%.

Пълният текст на доклада на американския Институт за международно образование е на разположение ТУК (на английски език).

#висше образование #университети #студенти #ЕС #САЩ #чуждестранни студенти