Обратно към пълната версия на статията »

Лукойл ще изпълни „повечето“ изисквания за лиценз до декември

Лукойл ще изпълни „повечето“ изисквания за лиценз до декември
Агенция „Митници“ отне лиценза за управление на два от складовете на „Лукойл Нефтохим Бургас“ в края на юли. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До края на годината руската компания „Лукойл“ ще изпълни по-голямата част от изискванията, които България й налага, за да функционира нейната петролна рафинерия в Бургас, заяви на пресконференция вицепрезидентът на дружеството Вадим Воробьов.

„Смятам, че 80% от тези изисквания ще изпълним до 31 декември 2011 г., а всички останали – до 1 май 2012 г.“, каза Воробьов в събота, цитиран от БТА и ИТАР-ТАСС.

Лицензът за управление на два от данъчните складове на „Лукойл Нефтохим“ в Бургас беше отнет от Агенция „Митници“ в края на юли, защото в тях не бяха поставени изискваните по закон измервателни уреди.

Сагата се проточи, след като компанията обжалва пред съда и той разреши рафинерията да оперира до окончателното произнасяне на магистратите по случая, което се очаква на 9 ноември.

„Ние смятахме, че измервателните уреди за отчитане на количествата горива, съществуващи в нашия комбинат (в България), напълно съответстват на изискванията, поставяни от европейското и българското законодателство“, коментира Воробьов.

„Навярно малко сме сгрешили, изискванията на българското законодателство са по-строги, отколкото например в Белгия или Финландия. Но законът си е закон, ние признахме това и поехме задължението в рамките на определен период да приведем нашето оборудване към изискванията в България“, добави той.

Директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов обаче още през лятото прогнозира, че руското дружество няма да се справи със сроковете, които е обявило. Според Танов „Лукойл“ ще приключи с монтирането на измервателните уреди навсякъде, където е нужно, най-рано в средата на следващата година.

Миналия месец премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че руската компания ще се справи с изпълнението на техническите изисквания, наложени й от закона, до края на годината.

#Бойко Борисов #Русия #България #Бургас #Лукойл Нефтохим #Лукойл Нефтохим Бургас