Обратно към пълната версия на статията »

След свлачището в Перник погват въглищарите

След свлачището в Перник погват въглищарите
A A+ A++ A

Работим за инкриминиране на незаконния добив на подземни богатства, каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков след среща с областния управител в Перник Ирена Соколова и кмета Иван Иванов заради обявеното бедствено положение в квартал "Рудничар".

По думите на Станков в най-близко бъдеще ще бъдат инициирани промени в Закона за подземните богатства, Наказателния кодекс и други свързани с тях нормативни актове. Законодателните промени ще позволят ефективно задържане на нарушителите, а не само съставянето на актове на хора, които нямат имущество.

Станков обясни, че се обмислят възможности за проследимост на продаваните въглища, като една тях е да се въведат сертификати или персонални номера на концесионерите, или задължения към складовете, които съхраняват добитите количества природни богатства, да разполагат с видеокамери с денонощен режим.

Според областния управител на област Перник Ирена Соколова днешният нещастен случай е илюстрация на проблем, трупан през годините и затова всички държавни органи трябва да се обединят за ефективното му разрешаване. Три къщи в кв. „Рудничар" са пропукани заради свлачище причинено от незаконен добив на въглища.

Заради проблема бе свикан кризисният щаб и бе обявено бедствено положение. Хората от пострадалите постройки са евакуирани и са настанени в общински жилища.

Подобен проблем с неразрешен добив на подземни богатства съществува и в Източните Родопи, от където се получават сигнали за незаконен добив на скалнооблоицовъчни материали, каза зам.-министърът.

"Имаме намерение да предприемем мерки за трайно решаване на този проблем. Години наред незаконните прокопавания в района тормозят гражданите и ние сме твърдо решени да спрем това", категоричен е кметът Иван Иванов. той се оплака, че до момента незаконният добив на въглища не е криминализиран.

"Ние хващаме нарушителите, но преписките ни се връщат от прокуратурата. А затрупването на дупките е трудоемко и скъпо. Всеки месец общината харчи средно между 3 000 и 5 000 лева за обезопасяването на везаконните рудници", посочи Иванов.

На мястото е извикана спасителна служба към „Въгледобив Бобовдол" ЕООД. След направения оглед е установено, че става дума за 15-метрова галерия с дълбочина около 10-15 метра. Входовете към незаконните галерии са на терена на „Елит Груп".

#Перник #свлачище