Обратно към пълната версия на статията »

Борисов поиска подкрепа за здравната реформа, обеща да не приватизира болници

Борисов поиска подкрепа за здравната реформа, обеща да не приватизира болници
A A+ A++ A

Тази сутрин здравният министър Петър Москов пред всички на председателски съвет в парламента пое ангажимент да изтегли тази част от проектозакона за лечебните заведения, която предвижда приватизация на болници, за да търсим подкрепа във всички други сфери максимално да реформираме системата. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на блиц контрола в НС, цитиран от БГНЕС.

В рамките на няколко години с по милиарди се качват разходите в здравеопазването. Над 4 млрд. лева харчим като държава, към 8 млрд. влизат в системата за болници, огромни суми. Течовете в касата, пътеките в частните болници са предмет на тази реформа. В следващите дни ние ще дебатираме. Застъпвам това, което Москов заяви сутринта, че ще оттегли именно тази част, за да няма напрежение в другите сфери, добави Борисов.

Той припомни какви са заглавията по вестниците, че са свършили парите за лекарства на онкоболните и за др. болести и добави, че хората не са доволни към момента от това, което им се предлага като услуга в здравеопазването.

Срещу приватизацията на болниците категорично се обявиха БСП и Атака, а от ГЕРБ вчера показаха колебания по въпроса.

Както обяви още преди седмица, премиерът се срещна днес сутринта с представители на всички парламентарни групи, за да поиска включването на проектите за промени промените в Кодекса за социалното осигуряване и Закона за лечебните заведения в дневния ред на парламента преди лятната ваканция на депутатите и подкрепата на парламентарните групи за реформите в двата сектора.

По искане на премиера на председателския съвет в Народното събрание присъстваха и министрите на социалната политика и на здравеопазването - Ивайло Калфин и Петър Москов. Те са аргументирали нуждата от реформите в двата сектора и своите планове за реализирането им.

"Преди лятната почивка на парламента важни законодателни инициативи на правителството в сферата на социалната дейност и в сферата на здравеопазването да залегнат в дневния ред на парламента и да търсим подкрепа от различните парламентарни групи. Аз едва ли ще си позволя да перефразирам премиера, но потърси подкрепа за важните законопроекти в тези две сфери, защото това са промени, които не решават просто нещо от днес за утре, а всъщност дават дългосрочната стратегическа рамка на това как ще се движат финансите, здравето и социалната сигурност на българите", обясни след срещата здравният министър Петър Москов. Той обаче не каза нищо за поетия ангажимен за оттеглянето на спорните текстове, не отговори и коя от парламентарните групи е заявила подкрепа за реформите, но подчерта, че разговорът е бил конструктивен.
 

На председателския съвет апелът към всички парламентарни групи бе да подкрепят законопроектите на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра на здравеопазването Петър Москов, заяви пред журналисти в парламента съпредседателят на "Патриотичния фронт - НФСБ и ВМРО" Красимир Каракачанов след среща на председателяския съвет". Министрите си изложиха вижданията. Апелът беше към всички парламентарни групи да подкрепят тези два законопроекта. Имаше бележки от някои от колегите. Например БСП поставиха въпроса за това да се оттегли цялата глава за приватизация на болнични заведения", обясни Каракачанов. По думите му, министър Москов е казал, че това е възможно.

#здравна реформа #пенсионна реформа #Бойко Борисов