Обратно към пълната версия на статията »

Кървав ад в Тунис: Поне 37 жертви и 36 ранени (Обзор)

Кървав ад в Тунис: Поне 37 жертви и 36 ранени (Обзор)
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

В петък следобед ислямисти откриха стрелба срещу чуждестранни туристи, при нападение на плаж в курорт в Тунис, съобщи вътрешното министерство на страната. Говорителят на министерството Мохамед Али Аруи заяви по националната телевизия, че нападението в град Сус е „терористичен акт“. Той допълни, че единият нападател е убит.
По-късно стана ясно, че вторият нападател е задържан.

"Има 37 загинали и 36 ранени. Някои от ранените са в тежко състояние", съобщи Чокри Нафти, представител на здравното министерство на страната, цитирани от АФП.

Най-малко 13 британци са сред загиналите в Тунис, според източници от местните болници. „Само 13 британци са загинали при днешния атентат в Тунис. Сред другите загинали е гражданка на Ирландия, граждани на Германия, Белгия и Тунис“, съобщи британска медия. Представител на болницата на град Сус съобщи, че сред загиналите туристи има британски, немски и белгийски граждани.

Скоро след атаката на екстремистите десетки туристи започнаха да напускат хотелите в района на град Сус.

„По-голямата част от гостите са от Великобритания и други централноевропейски държави. Все пак в момента не е възможно да потвърдим националността или други детайли за жертвите“, съобщава в изявление компанията RIU, която управлява хотела Riu Imperial Marhaba.

По-рано през деня президентът на Тунис Беджи Каид Есебси каза, че страната му не може да се изправи сама срещу джихадистката заплата, след като въоръжен мъж уби най-малко 28 души в туристически курорт.

„Ние отбелязваме, че Тунис е изправен пред международно движение. Той не може да реагира сам на това. В един и същи ден, по едно и също време Франция стана мишена на такава операция, и Кувейт също. Това доказва нуждата от глобална стратегия и че всички демократични страни трябва сега да обединят сили“, каза Есебси.

От Министерството на външните работи у нас съобщиха, че към момента няма данни за пострадали нашенци от атентата в Тунис. От ведомството осъдиха остро атентатите в Тунис, Франция и Кувейт.

„Ислямска държава” вече пое отговорност за атентата. Нападателите дошли от морето, с надуваема лодка. Започнали да стрелят по туристите на плажа. След това влезли в сградите на два луксозни хотела, където стрелбата продължила. Един от терористите беше застрелян. Снимка на очевидец показва тялото му, лежащо на улица пред единия от хотелите. Другият нападател е в неизвестност. Появи се информация, че е бил арестуван на пропускателен пункт на пътя.

#Тунис #атентат #ислямска държава