Обратно към пълната версия на статията »

Сензация в Плиска: Откриха гроба на княз Боян Енравота

Сензация в Плиска: Откриха гроба на княз Боян Енравота
A A+ A++ A

При разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска, археологът проф. Павел Георгиев е открил, непосредствено под купола на кладенеца тази сутрин луксозен гроб, иззидан от тухли, съобщиха от НИМ. Археологът предполага, че това е мартириума на първия български мъченик за християнската вяра – княз Боян Енравота.

Пред Novinite.bg проф. Георгиев обясни,  че става дума за символичен гроб, изграден съзнателно в десния кораб на Голямата базилика. "Не е същинска гробница, а купол, покриващ кладенец за свещена вода, който маркира по този начин събитието - екзекуцията на първия български християнски мъченик, извършена на това място още преди приемането на християнството в българското царство", каза археологът.

Княз Боян Енравота е син на кан Омуртаг и внук на кан Крум. В 832 г. след смъртта на баща си, той е трябвало да заеме престола на България. Но група велики боили се възпротивили под предлог, че той бил приел християнската вяра. При предприетото разследване княз Боян Енравота гордо заявил, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен, както пише в хрониките „извън, но недалеч от крепостните стени ” в 832 г. Кан на България станал малолетният му брат Маламир, който починал млад в 837 г.

Престола заел третият брат Пресиан, който към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец – мястото на екзекуцията. Не случайно Голямата базилика е издигната точно тук, когато християнството било прието от цар Борис I. Този огромен храм, освен всичко друго, е трябвало да символизира победата на християнството над езичеството, а гробът на Свети Боян Енравота символично да крепи основите й.

Луксозният символичен гроб е с размери 80 сантиметра ширина и 1.4 метра дължина.

"Отдавна проучваме кладенеца, открит през 1900-та година от Карел Шкорпил, и с последните разкрития очакванията ни се потвърждават", продължи проф. Георгиев. По думите му предстои детайлно изследване на подкуполното пространство.

Разкопките в Плиска са етап от програмата за реставрация на Майката на всички български църкви, възложена на НИМ от правителството Борисов, което отпусна 500 хил. лв. за целта, припомнят от Националния исторически музей. Цялостната реставрация ще струва около 8 млн. лв.

 

#мъченик #Плиска #Голямата базилика