Обратно към пълната версия на статията »

Разкриха нови корупционни схеми във ФИФА

Разкриха нови корупционни схеми във ФИФА
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Нови скандални разкрития около грандиозната корупционна схема във световната футболна федерация ФИФА излязоха наяве.

Прокуратурата на САЩ публикува споразумението си с Чък Блейзър - бивш член на изпълнителния комитет на ФИФА. Той започнал да предоставя тайно информация на американските власти още през 2011 г., а през ноември 2013 г. той постигнал споразумение с прокуратурата, в което се признал за виновен по 10 обвинения. В замяна прокуратурата се съгласила да намали тежестта на обвиненията.

Чък Блейзър признал, че заедно с други висши функционери на ФИФА са взели подкупи покрай избирането на домакините на световните първенства по футбол през 1998 г. във Франция и в Южна Африка през 2010 г.

След разкритията Съединените щати повдигнаха обвинения на 14 служители на ФИФА и на бизнесмени.

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която призова президентът в оставка на ФИФА Сеп Блатер да напусне своя пост незабавно и да даде властта на временен заместник. На 2 юни 79-годишният швейцарец обяви, че подава оставка, но ще изпълнява своите длъжности до декември, когато на извънреден конгрес ще бъде избран новия президент на организацията. От Страсбург обаче призоваха Блатер да напусне ФИФА още сега. 

#ФИФА #корупция #скандал