България с рекордно висок износ за последните 7 години

9 юни 2015, вторник / 13:59;
България с рекордно висок износ за последните 7 години

С 12 на сто спрямо същия период на 2014 г. се е увеличил износът на България за ЕС през периода януари-март. Общият му размер е 6,9 млрд. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт.

През март износът за ЕС се увеличава с 11,3 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,4 млрд. лева.

Вносът на България от ЕС през периода януари-март се увеличава със 7,2 на сто спрямо същия период на 2014 г. и е на стойност 7,8 млрд. лв. по цени CIF.

Според експерти това са най-високите стойности за страната ни за последните 7 години. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

През март вносът на България от държавите - членки на ЕС, се увеличава с 14,4 на сто спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,9 млрд. лв. по цени CIF.

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с  ЕС за периода януари-март е отрицателно и е на стойност 938,8 млн. лева.

По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото също е отрицателно и е в размер на 621,1 млн. лева.

Основни търговски партньори на България в Европейския съюз са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 69.9% от износа за държавите - членки на ЕС.

Извън Европа търгуваме най-вече с Турция, Китай, Сърбия, Сингапур, САЩ и Руската федерация, които формират 51.0% от износа за трети страни.