Обратно към пълната версия на статията »

Кюрдският Обама - Селахатин Демирташ, заради когото Ердоган е детрониран

Кюрдският Обама - Селахатин Демирташ, заради когото Ердоган е детрониран
снимка: Yeniasya.com
A A+ A++ A

Парламентарните избори в Турция приключиха и предварителните резултати сочат, че управляващата партия губи своето мнозинство. Партията на справедливостта и развитието (ПСР) печели 41% от гласовете, при 49,9% на предишните парламентарни избори според първите резултати. Следват я Народно-републиканската партия (НРП) с 24,7% и Партията на националистическото движение (ПНД) с 17%.

Четвърта е прокюрдската Демократична народна партия (ДНП), която прескача 10-процентния избирателен праг и влиза в парламента с .12,5%, при преброени 98% от бюлетините.

Именно влизането на ДНП лишава ПСР от възможността да има абсолютно мнозинство от 330 депутати в 550-местния парламент и да сформира самостоятелно правителство.

Народнодемократичната партия (НДП) е най-малката партия в турския парламент. Тя е лява опозицинна партия, прокюрдски ориентирана.

Народнодемократичната партия е основана през 2012 г. Като крило на Националнодемократичния конгрес (обединение на много независими лявоориентирани движения). Партията се управлява от съвместна система на лидерството, с един председател -мъж и един председател – жена.

Народнодемократичната партия иска равни права за жените и мъжете, защита на околната среда и толерантност към ЛГБТ общността.

От 22 юни 2014 г. тези постове се заемат съответно от Селахатин Демирташ и Фиген Уксекдаг. Често сравняват НДП с турската версия на СИРИЗА.

Анализаторите обаче посочват, че козът на НДП е именно единият от нейните съпредседатели - 42-годишният Демирташ.Той е наричан "кюрдския Обама" и за него се твърди, че е единственият турски политик, който може да съперничи по ораторски умения на Ердоган.

"Ние ще прескочим прага и ще постигнем силно присъствие в парламента... Няма никаква възможност да отпаднем", каза уверено Демирташ пред АФП преди изборите и се оказа прав.

Но кой е Кюрдският Обама и с какво впечатлява?

Селахатин Демирташ е роден през 1973 г. в град Елязъ̀г в Източна Турция. Родителите му принадлежат към малцинството Заза, формиращо една от основните кюрдски общности в страната. Демирташ завършва средното си и основно образование в родния си град. Първоначално записва да учи търговия и управлене, но по-късно се отказва.

Избира университета в Анкара право и работи като адвокат на свободна практика, преди да започне политическата му кариера.

Навлиза в политиката през 2007 г. като член на Партията на демократичното общество (ПДО). По това време за него казват, че е „една от младите надежди на ПДО и няколко други демократични организации в Турция.

Избран е за депутат в 23-ия парламент и става ръководител на парламентарна комисия едва на 34 години.
През 2009 г. ПДО е закрита със заповед на Върховния съд и депутатите от ПДО станаха част от партията на мира и демокрацията (ПМД), в това число и Демирташ. През 2010 г. по време на първия конгрес Селахатин Демирташ и Гюлтан Къшанак са избрани за съпредседатели.

Демирташ участва в изборите през 2011 г. като част от "Труд, демокрация и свобода" (листа утвърдена от ПМД и 18 други демократични политически организации). Той е преизбран в 24-ия парламент.

От 22 юни 2014 г. Селахатин Демирташ и Фиген Уксекдаг са избрани за съпредседатели на Народнодемократичната партия (НДП). Демирташ бе и кандидат за президент миналата година, издигнат именно от тази партия. Тогава той остана трети, като събра 9,77% от гласовете.

Демирташ е женен с две деца.

#избори #Турция #Селахатин Демирташ