Обратно към пълната версия на статията »

Документи разкриват подробности за корупционната схема на Джак Уорнър във ФИФА

Документи разкриват подробности за корупционната схема на Джак Уорнър във ФИФА
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Документи разкриват подробности за корупционната схема на бившия заместник-председател на ФИФА Джак Уорнър.
От разследване на Би Би Си става ясно, че 10 млн. долара, които са били предназначени за развитие на футбола в Карибския басейн по т. нар. програма диаспора, всъщност са използвани от Уорнър за тегления, лични заеми и пране на пари.

72-годишния Уорнър вече е разследван за корупция от ФБР отрича всички обвинения.

От документите обаче става ясно, че е имало 3 големи трансфера на средства от ФИФА.

В банковите операции от 4 януари, 1 февруари и 10 марти 2008 г. става ясно, че 10 млн. долара са прехвърлени в сметки на КОНКАКАФ (Конфедерацията на Северна, Централна Америка и Карибския басейн – бел. ред.), контролирани от Уорнър.

Оказва се обаче, че средствата не са стигнали до предназначението си. Новите документи показват как се е случвало прането на пари.

Голяма верига супермаркети в Тринидад и Тобаго са получили в сметките си 4 860 000 долата. Парите са им превеждани на вниски от януари 2008 г. до март 2009 г. Най-големият превд е от 1 350 000 направено през февруари 2008 г..

Прокурори от САЩ твърдят, че по-късно парите са били платени предимно обратно към Уорнър, но в местна валута.
В същото време името на Уорнър е замесено и в още една схема. Но освен него, участват и синвете му.

Синът на бившия вицепрезидент на ФИФА призна, че е препродавал незаконно билети за мачове от Световните първенства. Става въпрос за Дориан Уорнър. Той е препродавал на черна борса билети за мачовете през 2006-а и през 2010-а, съобщава агенция Франс Прес с източник от съдебния протокол.

Дориан Уорнър, както и брат му Дарил, и баща им, са едни от хората, обвинени по делото за корупция във ФИФА. При това Джак Уорнър е ключов източник и обвиняем в разследването.

“Купих доста билети за Световните първенства през 2006-а и през 2010-а година и след това ги препродавах с ясната идея, че ще направя добра печалба”, заяви в съда Дориан Уорнър, който уточни, че през 2006-а билетите ги е взел директно от ФИФА.

Също така пък друг гражданин на Тринидад и Тобаго, който работи в САЩ, признал, че е скрил плащане на данъци на семейство Уорнър. Дориан в момента е заплашен от 20 години затвор. Но той може да бъде пуснат под гаранция, ако внесе сума в размер над 500 хиляди долара.

Скандалът във ФИФА гръмна, след като швейцарската полиция арестува шестима високопоставени ръководители. Те са разследвани от правителството на САЩ за корупция. Сред тях е и вицепрезидентът Джефри Уеб, който е също президент на КОНКАКАФ и на Футболната федерация на Каймановите острови. Президентът Сеп Блатер не бе арестуван, но сандалът повлече и него. Макар че той не се отказа от участие в насрочените избори за президент на ФИФА и ги спечели, по-късно той сам подаде оставка.

В последните дни се появяват все повече информации, че страните, където са проведени някои от последните Мондиали са си платили за това. Досега се споменават Германия и Южна Африка.

#Джак Уорнър #ФИФА #пране на пари #корупция