Обратно към пълната версия на статията »

Пострадалите от взрива в Анево са вече в болница

Пострадалите от взрива в Анево са вече в болница
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пострадалите от взрива на полигона в Анево са вече настанени за лечение в Университетска болница "Свети Георги" в Пловдив, съобщава БГНЕС.

Най-тежко пострадал е американец с липсваща дясна длан, с пневмоторакс, разкъсни-контузни рани в областта на корема и гърдите и фрактури на черепа. Той в момента е на операционната маса и лекарите се борят за живота му. Състоянието му е тежко и нестабилно. В момента оперират ръцете на американеца, който е на 40 години.

Вторият пострадал е канадски гражданин. Той е на средна възраст. Раненият е в сравнително добро общо състояние с контузии в дясното рамо и сухожилието на дясното ходило.

В болницата са настанени и двама българи – млади мъже. Единият е с множество разкъсвания в колената на двата крака, а другият - с контузни рани в ръцете и главата. Двамата са в стабилно общо състояние.

Всички налични екипи плюс дублиращи оказват помощ в момента, каза доктор Кирил Атлиев, началник на Спешно отделение. Контузиите са причинени от взривна вълна с метални осколки, добави той.

При планови експериментални стрелби избухна некачествен боеприпас на полигона Анево. При инцидента загина един човек - американски гражданин. Боеприпасът е произведен във ВМЗ-Сопот през 1984 г., а преди 4-5 години е закупен от фирма "Алгънс".

Вече е започнато разследване на причините, довели до тежкия инцидент. Стана ясно, че разследване ще проведе и  Инспекцията по труда. Нейн представител заяви, че полигонът не е проверяван скоро. На негова територия се извършват дейности, свързани с боравенето на въоръжения, което не е в компетенциите на дирекцията. "Тъй като има пострадали, ще извършим проверката", каза служителят на контролния орган.

Той посочи още, че сред пострадалите има както работник на ВМЗ-Сопот, така и на друга фирма, за която в момента все още нямат точни данни. "Не мога да кажа нищо за чуждите граждани", каза още той.

Полигонът Анево е разположен недалеч от Иганово, където неотдавна също имаше експлозии. Взривът избухна броени дни след като дългогодишният изпълнителен директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев бе освободен от поста си с решение на Съвета на директорите.

 

#Анево #взрив #пострадали #ВМЗ-Сопот #болница