Обратно към пълната версия на статията »

Зоран Заев: Кризата засяга не само Македония, но и целия регион

Зоран Заев: Кризата засяга не само Македония, но и целия регион
A A+ A++ A

Опитваме се да намерим решение на кризата, която засяга не само Македония, но и целия регион, каза лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев след среща в Министерския съвет с премиерa Бойко Борисов.

"Имах прекрасната възможност премиерът, зам.-председателят на БСП и министърът на външните работи да ме удостоят с една среща, за да можем като страна в политическа криза да информираме България - голям приятел на Македония, за начините на разрешаване на кризата, за възможностите по мирен път да намерим решение на кризата и да благодарим на представителите на България, най–вече на премиера, но и на всички в европейските институции, които полагат максимални усилия чрез диалог да се намери решение на проблемите в Македония", отбеляза македонският политик, цитиран от "Фокус".

Мястото ни е в ЕС и НАТО, увери Заев.  Той допълн, че е имал възможността да обсъди с първите мъже в България развитието на кризата в Македония и кои са начините за разрешаването й.

 Македония има подкрепата ни за присъединяване към ЕС и НАТО. Много държим по демократичен път да бъде решена политическата кризата, категорично против сме всякакви изказвания за федерализация на Македония. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с лидера на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония.

Борисов поясни, че на срещата са присъствали още министърът на външните работи Даниел Митов и Янаки Стоилов от "БСП лява България".

„Държим управляващитте и опозицията да намерят общ език, какъвто Европа изисква. Не се месим във вътрешните работи на страната, но ни притеснява, че там има политическа криза и то на нашата граница и то с един народ, който е най-близък на България. Направихме срещата и с българската опозиция, за да покажем, че в България не се делим на леви и десни, когато става въпрос за такива проблеми", заяви премиерът Бойко Борисов.

#Зоран Заев #Бойко Борисов #Македония