Обратно към пълната версия на статията »

Сметната палата отказа заверка на земеделското министерство

A A+ A++ A

Сметната палата отказа да завери финансовия отчет на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а с резерви завери отчетите на над 27% от бюджетните предприятия – министерства, ведомства, общини.

Осем са министерствата със заверени финансови отчети за 2010 г., но с резерви, предаде БГНЕС.

Сред тях са министерствата на външните и вътрешните работи, на околната среда, на отбраната, на транспорта, на труда и социалната политика, на физическото възпитание и Министерският съвет.

Според Закона на Сметната палата ведомството изготвя становище за заверка на финансовите отчети в 4 възможни варианта – без резерви, с обръщане на внимание, с резерви и отказ за заверка.

За 2010 г. от Сметната палата са проверили 172 бюджетни организации, от тях 42 са министерства, 94 общини и 36 ВУЗ-а.

В предходни години процентът на институциите, чиито отчети са заверени със сериозни резерви, също не е бил по-нисък, посочи председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

По думите му Сметната палата от години не е постановявала отказ от заверка на министерство.

Отчетите на земеделското ведомство са били заверявани в предишните две години с резерви. Димитров припомни, че основният проблем в МЗХ е липса на отчетност за хидромелиоративните съоръжения, които са огромни по стойност.

Това са язовири, корита на реки и др., които не са инвентаризирани и не са остойностени.

„Там е имало и престъпна дейност, и умишлено изтриване на цялата база данни за тези активи. В момента никой не знае колко са те и на каква стойност възлизат. Затова е необходима инвентаризация“, посочи председателят на Сметната палата.

Земеделският министър е поел отговорността до средата на следващата година този процес по осчетоводяване да приключи, каза още Димитров.

Има образувано наказателно производство.

В министерствата пък, чиито финансови отчети за 2010 г. са приети с резерви, проблемът основно е в това, че не са заприходени активи и липсва инвентаризация в 28-те областни администрации.

Само 25 са бюджетните организации, чиито отчети са разписани от одиторите без резерви. Това са 9 висши учебни заведения, 7 общини и 9 ведомства.

Сред институциите, чиито отчети са заверени без резерви от одиторите, е и този на Конституционния съд.

#инвентаризация #резерви #финансов отчет #председател на Сметната палата #Сметната палата #Министерство на земеделието и храните #Министерство на външните работи #Министерство на вътрешните работи #Министерство на околната среда и водите #Министерство на отбраната #Министерство на транспорта #информационните технологии и съобщенията #Министерство на труда и социалната политика #Министерство на физическото възпитание и спорта #Министерски съвет #ведомство #ВУЗ #община #Валери Димитров #Конституционен съд