Обратно към пълната версия на статията »

Кабинетът одобри емитирането на ДЦК на международните пазари

Кабинетът одобри емитирането на ДЦК на международните пазари
Към момента се наблюдава успокоение на международните капиталови пазари, което създава подходяща инвестиционна среда за външно финансиране на държавата, смятат от МС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството упълномощи заместник министър-председателя и министър на финансите Симеон Дянков да предприеме необходимите действия за подготовка на емитирането на държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в евро, на международните капиталови пазари, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

В съобщението се уточнява, че решението е взето съгласно §16 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2012 г.

По решение на МС министърът на финансите може да емитира ДЦК на международните пазари в размер до 2 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута при условие за последваща ратификация.

През последните години емисиите на ДЦК на вътрешния пазар се използват като приоритетен източник за финансиране на бюджета, осигурявайки до около 80% от брутното дългово финансиране. Алтернатива на вътрешното финансиране е излизането на България на международните капиталови пазари.

Пазарите на суверенни облигации са силно чувствителни към икономическите и политическите събития и възможностите за благоприятно финансиране са времево ограничени.

Към момента се наблюдава успокоение на международните капиталови пазари, което създава подходяща инвестиционна среда за външно финансиране на държавата.

Освен осигуряване на диверсификация на дълговите източници за финансиране, емитирането на държавни облигации, деноминирани в евро, ще представи България сред международната инвестиционна общност, пише в заключение пресслужбата на Министерски съвет.

Решението на кабинета е очаквано, след като Симеон Дянков се отказа от идеята си да ползва средства от Сребърния фонд за покриване на падежите на еврооблигации за над 800 млн. евро през януари догодина.

Преди две седмици той заяви, че моментът за емисия ДЦК на международните пазари е благоприятен и се надява на лихва около 5.5%.

#еврооблигации #Сребърния фонд #България #Закона за държавния бюджет #Министерски съвет #ДЦК #държавни ценни книжа #Симеон Дянков #Министър на финансите