Обратно към пълната версия на статията »

Въпреки напрежението: САЩ и Китай имат стабилни отношения

Въпреки напрежението: САЩ и Китай имат стабилни отношения
Джон Кери и Си Цзинпин, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Китай продължава да поддържа стабилни отношения със САЩ. Това каза днес китайският президент Си Цзинпин, стремейки се да намали напрежението между Вашингтон и Пекин заради териториалните спорове в Южнокитайско море.

"Очаквам да продължим да развиваме тези отношения с  президента Обама и да изведем китайско-американските връзки на нов, по-висок етап, следвайки

нов модел на отношения между големите държави

обяви китайският лидер на срещата си с държавния секретар на САЩ Джон Кери в края на двудневното му посещение в Китай.

Вашингтон е обезпокоен за сигурността в района, имайки предвид строителните дейности на Пекин в Южнокитайско море, които могат да бъдат използвани като аргументи в спор за суверенитет върху спорни островни територии, пише сайта на БТА.

Китай изгражда пясъчни острови около седем рифа в архипелага Спратли

и строи писта, която може да бъде използвана за военни цели и за контрол върху основни морски пътища. Териториални претенции за  островите Спратли имат също така Филипините и Виетнам.

На среща с китайския външен министър Ван И Кери призова Пекин да предприеме мерки за намаляване на  напрежението в Южнокитайско море и да урежда спорните въпроси на равнище регионални обединения като  АСЕАН, но призивите му бяха отхвърлени от китайския външен министър, който заяви, че

Китай е твърдо решен да защитава интересите си

в този район.

Основната цел на посещението на Кери бе да подготви годишната среща от Американско-китайския стратегически  и икономически диалог, която ще се състои идния месец във Вашингтон, както и предстоящото през септември посещение на президента Си Цзинпин във Вашингтон.

Си неведнъж е изразявал пред Обама желание двете страни да възприемат "нов модел на отношения между големи сили", при който Китай ще бъде третиран от САЩ като равноправен глобален играч. 

Китай има териториални  претенции за около 90 процента от Южнокитайско море, чиято площ е около 3,5 милиона  квадратни километра. Претенции в този район имат също така Филипините, Тайван, Малайзия, Бруней и Виетнам.

#Си Цзинпин #Джон Кери #САЩ #Китай #отношения