Обратно към пълната версия на статията »

Сакскобургготски отказва църквата да го споменава като цар

Сакскобургготски отказва църквата да го споменава като цар
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Симеон Сакскобургготски отказа писмено църквата да го споменава като Цар Симеон II в молитвите. Той апелира богослуженията да се водят както досега.

Сакскобургготски заявява чрез писмо, че синодалното решение по никакъв начин не застрашава конституционния ред. Той призовава патриарха и митрополитите да се молят преди всичко за народа, а за този, който им целува десницата да се помолят тихо в сърцето си.

В писмото, което е публикувано на сайта на Българската патриаршия, Сакскобургготски открито разказва, че през 1943 г. е получил царско помазание. Това е станало в дворцовия параклис "Св. ап. Петър и Павел" от членовете на тогавашния Свети синод.

На личния сайт на Сакскобургготски още преди дни се появи реакция на решението на Светия синод да го споменава в богослуженията си като Цар Симеон II. Според прессекретариата, спекулациите по темата са част от прийомите да се отвлича общественото внимание от злободневните въпроси.

„Така, както съм служил на Църквата и на Република България, възнамерявам да го правя и занапред. Нека не позволяваме да ни манипулират с конспиративни теории и жалки политически игри, които нямат нищо общо с решението на Светия Синод", коментира Сакскобургготски.

#Симеон Сакскобургготски #Сакскобургготски #Светия синод