Обратно към пълната версия на статията »

Външно потвърди: Капитанът на пленения в Иран кораб е българин

Външно потвърди: Капитанът на пленения в Иран кораб е българин
Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Капитанът на кораба, който бе задържан от иранските власти на 28 април вечерта в Персийския залив, е български гражданин. Според изявление на Говорителя на МВнР на Ирак, плавателният съд, плаващ под флага на Маршаловите острови, е бил задържан в съответствие със законите на Иран и с международните процедури заради финансовите задължения на датската компания собственик - „Мерск лайн", съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Припомняме, по-рано бе съобщено, че корабът „Тигрис", който във вторник беше задържан в Ормузкия пролив от пет ирански кораба, е под командването на български капитан, но от Външно не можаха да потвърдят това. Посланикът на Република България в Техеран връчи на МВнР на Иран нота с искане за среща и разяснения по случая, както и подробна информация относно състоянието на българския гражданин.

Корабът се намира на пристанище „Шахид Бахонар" в „Бандар Аббас", всички 24-ма души (граждани на различни държави) на борда са в отлично здравословно състояние и не съществуват никакви пречки да им бъде предоставено консулско обслужване. След като бъде разрешен въпросът със задълженията, корабът ще бъде освободен и ще продължи по маршрута си.

Плавателният съд е задържан със заповед на Техеранския съд по молба на иранската частна нефтена компания „Парс Талайе", която има финансови претенции към компания „Мерск лайн". Спорът е бил разискван в съда на няколко етапа през последните години, в следствие на което е било издадено окончателно съдебно решение за заплащане на финансови обезщетения на ищеца.

По-рано притежаваната от Саудитска Арабия телевизия „Ал Арабия" съобщи, че ирански сили са открили огън и са задържали американски товарен кораб с 34 американски войници на борда, като го отвели в иранското пристанище Бандар Абас. Но от Пентагона опровергаха информацията, като посочиха, че на борда не е имало американски граждани.

#Иран #кораб #капитан #МВнР