Обратно към пълната версия на статията »

Калфин: До лятната ваканция трябва да има пенсионна реформа

Калфин: До лятната ваканция трябва да има пенсионна реформа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Социалният министър Ивайло Калфин увери в сряда, че предложенията за пенсионната реформа са направени в срок до края на март, както е било обещано, и сега се върви към постигане на широк консенсус по тях.

По думите на Калфин в Надзорния съвет на НОИ станало ясно, че доста от нещата се подкрепят, но по някои предложения различни организации имат и различни мотиви. По сметки на вицепремиера реформата ще се обсъди на Националния съвет по тристранно сътрудничество с работодателите и синдикатите на 12 май, като веднага след това може да бъде приета от Министерски съвет и да бъде задвижена към Народното събрание. Калфин се надява преди депутатите да излязат в лятна ваканция законопроектът да е минал, тъй като това е оптимистичният му хоризонт за приемане.

Той се надява на максимално широка подкрепа, като смята да убеждава партиите, че, ако не са доволни от нещо, то могат да не подкрепят само него, а не цялата реформа.

Калфин обяви още, че работи много сериозно по промените в инвалидните пенсии заедно с колегата си Петър Москов. Двамата министри уточнили вече посоката, в която ще е изменението - те искат две експертизи за инвалидност: медицинска и трудова. Първата ще уточнява здравословното състояние, а втората ще дава индивидуален съвет какво може да работи след това пациентът. Вече се сформира работна група по този въпрос, като е важно решението да бъде обективно, убеден е Калфин.

Той е доволен от това, че кабинетът е одобрил Закона за семейните помощи. Надявам се парламентът да подкрепи промените в Закона, макар да има обвинения, че ограничаваме ранното раждане от деца, оптимистичен е вицепремиерът. За Калфин в Закона няма дискриминация, а даже се подпомагат децата и то по най-добрия начин. Говорим за отговорно родителство, Законът ще помага на онези семейства с по-ниски доходи, които не изоставят децата си, пращат ги на училище.

Съдействието е свързано с финансови стимули, има 9 вида плащания, свързани с майчинство и с деца, свързани с възможности на родителите да отглеждат по-добре децата си, аргументира се вицепремиерът. Той прокламира и залегналите в текстовете затегнати изисквания - родителите, които изоставят децата си, няма да получават помощи. Създават се повече инструменти, които насърчават родителите да пращат децата си на училище, убеден е Калфин.

#Ивайло Калфин #пенсионна реформа #Петър Москов