Обратно към пълната версия на статията »

БСП ще търси подкрепа от АБВ и "Атака" във връзка със заема от 16 млрд. лева

БСП ще търси подкрепа от АБВ и "Атака" във връзка със заема от 16 млрд. лева
Михаил Миков, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

БСП ще търси подкрепа основно от АБВ и "Атака" за подписи за искането до Конституционния съд (КС) във връзка със заема от 16 милиарда лева, каза председателят на БСП Михаил Миков след заседанието на ИБ на БСП.

Основно към тях е адресирана нашата покана и това е нормално, след заявките, които се чуха в публичното пространство, и техните позиции по отношение на заема, коментира Миков, цитиран от сайта на БТА. В това

няма закачка, това е съвсем искрена покана

допълни той.

На въпрос за исканата оставка на заместник-председателя на БСП Драгомир Стойнев, Михаил Миков отговори, че в последните месеци много оставки са се искали в БСП и не трябва да се привнася някакъв особен драматизъм в откровената и демократична дискусия, която се случва в БСП.

"Имаме партийни механизми, ще разгледаме тези въпроси и ще постъпим според устава и преценката на органите, обясни Миков. Мен ме впечатли, че лидер на партия в управляващата коалиция поиска пет оставки на министри, тук възниква по-същностен

въпрос за стабилността на правителството.“

По повод на взаимодействие с АБВ на местните и президентските избори, Миков заяви, че е малко прибързано да
се коментират президентските избори. Той напомни, че НС на БСП е приел коалиционната рамка за местните избори и там много ясно са очертани и потенциалните партньори, и формите, в които се получава това партниране.

Там ясно са очертани и възможностите за подкрепа на общи кметски кандидатури в определени места и тук не изключваме нито АБВ, нито "Движение 21", нито други партии. Не бива да се търси уникалност на никого, всеки трябва да доказва политиката с делата си, коментира Миков.

Калоян Паргов, председател на Градския съвет на БСП-София, допълни, че местните избори ще бъдат онзи тест и онзи лакмус, който ще определи

как ще бъдат раздадени картите на президентските избори.

От БСП съобщиха, че традиционно ще отбележат 1 май в цялата страна. Първи май е добър повод да акцентираме върху неравенствата в доходите, в данъчното облагане и необходимостта от друг данъчен ред, от друга, по-справедлива данъчна система, свързана с прогресивното подоходно облагане, каза Миков.

Иска ни се това да бъде ден, на който българските граждани заявяват гласа си за една по-справедлива държава, отбеляза той.

Шествието в София ще започне в 10:30 ч.

Ще има и Празник на левия печат в Борисовата градина.

БСП не окупира този празник, каним всички граждани и гости на София, всички прогресивно мислещи хора да подкрепят стремежа на всички към по-справедливо общество, коментира Калоян Паргов.

#Драгомир Стойнев #Калоян Паргов #Михаил Миков #дълг #заем #искане #Атака #АБВ #БСП #президент #президентски избори #1 май