Обратно към пълната версия на статията »

Археолози откриха злато край Созопол

Археолози откриха злато край Созопол
Масивен златен пръстен и златно листо от царски венец са били открити при археологическите разкопки край Созопол. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Масивен златен пръстен и златно листо от царски венец са били открити при археологическите разкопки край Созопол.

Масивен златен пръстен и златно листо от царски венец откриха археолозите Цоня Дражева и Димитър Недев при разкопки, финансирани от Националния исторически музей, пред крепостната порта в Созопол миналата седмица, съобщиха от Националния исторически музей.

Пръстенът е с полускъпоценен камък и най-вероятно е от римската епоха (І–ІV век). Златният лист от венеца е от ІV-ІІІ век преди Христа.

По това време Созопол се е наричал Аполония, бил е независима държава, но с демократична форма на управление, и е било изключено държавните й ръководители да се кичат със златни венци.

Но пък е известно, че в гръцките градове държави са се изработвали златни венци за тракийските царе, с които гърците от Черноморието са имали взаимноизгодни политически и икономически контакти. Така в един открит през ХХ век от археолози надпис от съседна Месембрия се казва:

„По време на Дионисиевите празници да се дарява ежегодно цар Садала, както се даряваха неговите прадеди Тарутин, Мопсюест, Медист и Котис със златен венец на стойност 50 статера“.

#Созопол #разкопки #Националния исторически музей