Обратно към пълната версия на статията »

Населението на Източна Европа старее и се топи рекордно бързо

Населението на Източна Европа старее и се топи рекордно бързо
До 2060 г. Румъния, Литва, Полша и България ще имат най-висок дял на възрастни хора спрямо работещите в ЕС.
A A+ A++ A

Населението на Източна Европа се топи с тревожни темпове заради членството на страните от региона в Европейския съюз.

„Макар членството в ЕС да донесе просперитет за мнозина, то улесни също така възможностите за емиграция, карайки младите хора да напускат родните си страни и да оставят след себе си все по-възрастно и бедно население“, съобщава британският вестник „Индипендънт“, позовавайки се на статистически данни от европейските страни.

Изданието обелязва, че разликата в богатството между Източна и Западна Европа се запазва повече от 20 години след рухването на комунизма.

Сред най-засегнатите от мрачната статистика страни е Румъния, където средната месечна заплата е 350 евро, а през последните 10 г. населението се е стопило с 12%.

Населението в сравнително по-богати страни като Чехия и Полша се запази непроменено, благодарение на завръщането на емигранти и пристигането на хора от по-бедни страни.

На Балканите обаче и в северните балтийски страни картината е нерадостна. Преброяване на населението в държави от Стария континент през 2011 г. показа, че населението в Литва се е стопило с 12% за десет години, в България - със 7%, а в Сърбия, която не е член на ЕС, с 5%.

Унгария имаше население от 10,4 милиона души малко след рухването на комунизма през 1989 г., но миналата година то е намаляло под 10 милиона души.

За разлика от тях населението на богатата Германия е нараснало през миналата година за първи път от 2002 г. заради имиграцията от новите държави – членки на ЕС, въпреки прогнозите, че броят на починалите ще надвиши броя на новородените.

До 2060 г. Румъния, Литва, Полша и България ще имат най-висок дял на възрастни хора спрямо работещите в ЕС.

От 19-те милиона души население на Румъния по-малко от пет милиона са работещите хора, които плащат данъци, а по-голямата част от останалите са пенсионери, деца, земеделци, издържащи се от това, което произвеждат, и хора, работещи нелегално. Разходите за над 5-те милиона пенсионери възлизат на 9% от БВП през 2010 г.

#пенсионери #Германия #миграция #Литва #България #Румъния #Полша #Чехия #статистика #население #„Индипендънт“ #Западна Европа #Източна Европа