Обратно към пълната версия на статията »

Специалист от Единбург пристига за принесените в жертва три деца

Специалист от Единбург пристига за принесените в жертва три деца
Снимки: БГНЕС
A A+ A++ A

Специалист по остеоархеология ще долети от Шотландия да изследва скелетите на трите принесени в жертва от траките деца, открити в жертвената яма от средата на първо хилядолетие преди Христа преди седмица на археологическия обект край село Мурсалево.

Днес археолозите опаковаха останките от първия разкрит, а останалите два скелета на младите индивиди все още се разчистват. След което и те ще бъдат опаковани. Ще ги проучва на място остеоархеолог от Единбург.

"Остеоархеолог в България няма, затова ще пристигне от чужбина", каза пред БГНЕС доц. Крум Бъчваров, ръководител на обекта. Той е ръководител на секция "Праистория" към НАИМ на БАН. По обяснението му този тип специалисти се занимава със скелети на хора и животни, открити при разкопки.

Неолитното селище, датирано от VI хилядолетие преди Христа, се проучва от април 2014 г. През по-голямата част от него трябва да мине ЛОТ-2 на автомагистрала "Струма", свързващ Дупница с Благоевград.

Археолозите смятат, че жертвоприношението е извършено през VI-ти век преди новата ера. Проучването на основаното в VI хилядолетие преди Христа селище бе подновено в началото на април. Поради значимостта на обекта, на два пъти срокът на разкопките и проучването му бе удължаван.



Разкопките или цялостното проучване на селището трябва да приключат в края на месец юни, след което селището ще бъде затрупано с насип, който ще свърже двата моста, разположени от двете страни на древното селище, съществувало преди 8 000 години.

Къщите в него са много добре запазени, със стени в суперструкция, с горели отпечатъци от вертикалните стълбове, които носят втория етаж и покривната конструкция. Открити са подвижен инвентар, керамични съдове и други дребни находки. Проучваното неолитно селище е на най-голяма площ в Европа и с толкова добре запазени останки.

По неясни причини селището било опожарено от самите му обитатели и напуснато. На много по-късен етап, 5 век преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. В района на разкопките са открити 20-ина такива обредни ями. В тях са поставяни предмети, храна или принасяни в жертва животни.

Източник: БГНЕС

#деца #жертва #Мурсалево