Обратно към пълната версия на статията »

ВМРО-НИЕ: София губи по 14 млн. лв. годишно от минералните си води

ВМРО-НИЕ: София губи по 14 млн. лв. годишно от минералните си води
Столична община, за разлика от други български и европейски градове, не гледа на геотермалните извори като на източник на енергия и на приход, обобщи Борис Ячев (вдясно) от ВМРО-НИЕ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Столична община губи по 3 млн.лв. на година от такси за водоползване на минералните си води.

Най-общо общината губи и от липсата на концесии за минералните води около 14 млн. лв., констатира председател на Националния щаб на ВМРО-НИЕ Борис Ячев.

Поводът за тези констатации са заявените намерения за инвестиции в изграждане на СПА-хотели от катарското правителство, предаде БГНЕС.

Според справки от официални източници от 225 минерални избори в страната с общ дебит около 5000 литра в секунда, 35% от тях са в София. Това са 71 находища на минерални води с дебит около 1000-1200 литра в секунда, изчисляват експертите на ВМРО-НИЕ.

„За съжаление, само върху 8 от тях Столична община е придобила правото на стопанисване," коментира Борис Ячев.

Това са изворите в Казичене, Горна баня, Княжево, Овча купел, Панчарево, София-център. В тях са включени Баталова воденица и Надежда, при които има процедури за узаконяване.

„При тези 8 находища не е предприета никаква процедура за отдаване на концесия или публично-частно партньорство, с които те могат да бъдат експлоатирани с търговска цел. 5 г. е срокът, за който МОСВ е предоставил тези минерални находища на СОС, т.е. 1 г. вече е минала," съобщават от Националния щаб на ВМРО-НИЕ.

През януари 2012 г. беше взето решението, обещано още през септември 2011 г., към направление „Архитектура" да бъде създадено звено, което ще се занимава само с минералните извори. Борис Ячев обаче посочи, че в бюджета на общината за тази година няма предвидени средства за действието на такова звено.

От друга страна СОС няма приета тарифа за такси за водоползване. При 1200 л дебит в секунда таксите в различните общини на страната варират от 0.20 лв. до 1,5 лв.

При усреднена тарифа от 1 лв. се изчислява именно загубата за Столична община от 3 млн. лв. на година при сегашните обстоятелства.

„В проектостратегията за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) въпросът за геотермалните извори в София изобщо не е засегнат, т.е. Столична община, за разлика от други български и европейски градове, не гледа на тях и като източник на енергия и на приход," обобщи председателят на Националния щаб на ВМРО-НИЕ.

#Столична община #минерални води #концесии #Борис Ячев #ВМРО-НИЕ #Катар #МОСВ #ВЕИ