Обратно към пълната версия на статията »

Домът на хумора в Габрово на 40 г.

Домът на хумора в Габрово на 40 г.
Защо в Габрово режат опашките на котките... Снимка: radiots.eu
A A+ A++ A

40 години от създаването си отбелязва на 1 април Домът на хумора и сатирата в Габрово.

За празника е подготвена богата целодневна програма от изложби, комедийни и анимационни филми, концерти и срещи с известни хумористи. На рождения си ден Веселата къща отваря врати от 9:00 ч. до полунощ, а входът е свободен, предаде „Дарик".

В залите на музея са представени 13 изложби. За публиката са изложени получените ценни дарения на известни художници от цял свят.

Особен акцент в отбелязването на 40-годишнината на Дома на хумора представлява изложбата „40 майстори на комичното" - специално сформирана колекция от творби на изявени български и чуждестранни художници. Изложбата показва забележителни образци на хумористичното изкуство в областта на живописта, карикатурата, графиката и скулптурата.

Днес посетителите могат да разгледат и изложбата „Всички пътища водят към ... Габрово!". Тя припомня забележителни рисунки и карикатури на Борис Димовски, когото в Дома с право считат за един от духовните бащи на институцията.

Специално срещите с него започват още от входната врата на Музея: в изложбата „Корените на габровския хумор", чрез най-популярните сувенири на щанда, чрез мозайки, пана, гоблени (в изложбата "Адам и Ева" на Рачо Ковача).

Екипът на Дома на хумора е поканил за празника на 1 април дъщерята на Димовски - Валерия, и неговия внук.

В зала 7 е разположена и самостоятелната изложба на прочутия ни карикатурист Ивайло Нинов, наречена „Лица от политиката". Изложбата ни среща с 30 вестникарски карикатури на актуални теми от съвременния обществен и политически живот в България, и ще бъде представена от главния редактор на в. „Стършел" Михаил Вешим.

„... За да те има и след теб дори!..." представя 62 творби на 15 автори - дарители от Турция, Германия, Австрия, Финландия, Дания, САЩ, Корея, Япония и България. В колекцията са включени произведения от няколко жанра на изобразителното изкуство - живопис, скулптура, плакат, графика и рисунка.

В поредицата „Златните колекции на ДХС" са изложени уникални творби и ценни произведения на изобразителното изкуство от цял свят, съхранявани в музейния фонд "Хумор на народите".

В Дома на хумора се изложени и пластики от Зимбабве, включени в експозицията „Духът на камъка".

Освен изложби в празничната програма за сутрешните часове са предвидени прожекции на комедията „Бай Ганьо тръгва из Европа" и анимационни филми.

В 17:30 ч. започва празничната забава с участието на габровски музиканти, театрална студия „Гаргара" и др. Рок концертът на талантливи габровски изпълнители започва в 19:00 ч.

#1 април #Габрово #изложби #Ивайло Нинов