Обратно към пълната версия на статията »

Еврокомисар Даманаки: Няма спор между България и Румъния за Черно море

Еврокомисар Даманаки: Няма спор между България и Румъния за Черно море
Еврокомисарят по морско дело и рибарство Мария Даманаки се срещна с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в петък. Снимка: МЗХ
A A+ A++ A

Няма териториален спор между България и Румъния във водите на Черно море, обяви еврокомисарят по морско дело и рибарство Мария Даманаки след среща с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Еврокомисарят благодари на министър Найденов за подобряването на политическия климат между двете страни и апелира, проблемите да останат в миналото и да гледат напред, съобщиха от пресслужбата на Министерството на земеделието и храните.

Задържаният в Румъния български кораб трябва да бъде освободен през следващата седмица и да се прибере в България. От своя страна министърът благодари на еврокомисар Даманаки за съдействието й по този въпрос.

След срещата еврокомисар Даманаки заяви, че проблемите в сектора, са свързани с нелегалния улов и те биха могли да се разрешат чрез тясно сътрудничество между страните от Черноморския басейн и Европейската комисия.

Става въпрос за ограниченията чрез квоти за улов на риба за България и Румъния, докато за Турция няма такива изисквания.

Министър Мирослав Найденов допълни, че ще бъде организирана тристранна среща с неговите колеги от Турция и Румъния.

Европейската комисия пък ще помогне с техническа помощ за осигуряване на нови катери и оборудване за контрол. Евкомисарят ще организира и министерска конференция за бъдещето на Черно море, в която да участват българския и румънски министър.

По отношение на Оперативната програма за развитие на сектор Рибарство, еврокомисар Мария Даманаки посочи, че се надява България да има по висока степен на финансово усвояване на европейските средства и те да се използват ефективно особено сега в ситуация на криза.

Министър Мирослав Найденов информира, че екипът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури работи с високи темпове и е заварил програмата с почти нулева усвоямост. В момента договорираността по не я е 32,4%, а изплатените средства са 13%.

„Надяваме се, че България в следващия програмен период ще има по-добри възможности за финансиране. ЕК предвижда отделен бюджет за аквакултурите, където страната може да се справи доста добре," заяви еврокомисарят.

За финансирането на малките риболовни съдове евросубсидията ще бъде завишена от 50% на 75% от стойността на проектите. Отделно ще има фонд за морско дело чрез който ще бъдат изграждани и реконструирани рибарските пристанища.

Еврокомисарят Мария Даманаки призова за по-голяма активност в усвояването на средствата за пристанища и риболовни съоръжения от досегашните фондове, тъй като остават само две години.

България подкрепя всички предложения на Европейската комисия за следващия програмен период, стана ясно на срещата. Министър Найденов благодари на еврокомисаря, че защитава интересите на новите страни.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски също се срещна с еврокомисаря по морско дело и рибарство Мария Даманаки.

Основна тема на разговор между двамата беше интегрираната морска политика на Европейския съюз и рибарството.

За засилване на регионалното сътрудничество беше отчетена и необходимостта от изпълнение на съвместни проекти с Румъния.

Според ЕК приоритетен проект е интегрирането на системите за наблюдение. Министър Московски отново изтъкна необходимостта Европейската комисия да изготви Стратегия за Черно море, която да е в интерес на всички държави в Черноморския регион и до предполага съгласуваност на техните действия и интегриран подход в прилагането на съответните политики.

Министър Ивайло Московски подкрепи предложението на комисар Даманаки за провеждане на конференции на Черноморските държави в България и Румъния по въпросите на интегрираната морска политика и рибарството.

#България #Румъния #териториален спор #Мирослав Найденов #министър на земеделието и храните #Мария Даманаки